Турция е "решена" да продължи усилията си за запазване на зърнената сделка в Украйна, въпреки че Русия преустанови участието си. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Франс прес".

Въпреки че Русия действа колебливо, ние решително ще продължим усилията си да служим на човечеството, увери турският президент дни, след като Москва обяви, че прекратява участието си в споразумението, договорено с помощта на Турция и ООН за износ на украинско зърно.

По-рано днес координаторът на Инициативата за зърно на ООН Амир Абдула заяви, че товарните кораби никога не могат да бъдат военна цел и че "храната трябва да тече" съгласно сделката.

Коментарът му в "Туитър" дойде, след като Украйна, Турция и ООН договориха план за движение на 14 кораба в Черно море.

12 кораба вече напуснаха украинските пристанища по-рано днес, а четири трябваше да пристигнат там, съгласно Съвместния координационен център, който следи за споразумението, постигнато с посредничеството на Турция и ООН.

Украйна: 218 кораба са блокирани от спирането на зърнената сделка

Украйна: 218 кораба са блокирани от спирането на зърнената сделка

Без Русия сделката не може да функционира

Рекордни 354 500 тона селскостопански продукти, натоварени на кораби, бяха изнесени от украинските пристанища днес като част от зърнената сделка, съобщи говорител на военната администрация на Одеса.

Русия уведоми ООН и Турция за плановете си да спре споразумението за неопределен период от време, след като Москва обвини Украйна в "мащабна" атака с дрон срещу своя Черноморски флот в Севастопол.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция през юли, даде възможност на Украйна да възобнови износа на зърно от черноморските си пристанища, които бяха блокирани след нахлуването на Русия. От своя страна Москва спечели гаранции за собствения си износ на зърно и торове.

Споразумението помогна да се предотврати глобална продоволствена криза - Русия и Украйна са два от най-големите износители на зърно в света, а Русия е най-големият износител на торове. Чрез него бяха изнесени повече от девет милиона тона украинско зърно, като то трябваше да бъде подновено на 19 ноември.

Москва обаче многократно се оплакваше от прилагането на сделката и твърдеше, че все още среща трудности при продажбата на торове и храни.

Русия се възмути от обвиненията на САЩ, че причинява световен глад

Русия се възмути от обвиненията на САЩ, че причинява световен глад

Напомня, че е прекратила зърнената сделка заради безразсъдството на Киев