Обвиненията на Вашингтон, че Русия изостря световната продоволствена криза, са неверни, тъй като Москва прекрати изпълнението на зърнената сделка заради безразсъдните действия на Киев. Това подчерта руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

Реакцията на американските власти на терористичната атака срещу пристанището в Севастопол е потресаваща, категоричен бе руският дипломат.

"Реакцията на Вашингтон на терористичната атака срещу пристанището на Севастопол е наистина възмутителна. Не видяхме никакви признаци на осъждане на безразсъдните действия на киевския режим. Вместо това всички индикации, че британски военни специалисти са участвали в организирането на масирания удар с дронове се пренебрегват", посочи Антонов.

"Ситуацията ескалира още повече. Но в САЩ не възнамеряват да признаят това. Отново всичко се свежда до лъжливи обвинения, че страната ни изостря световния продоволствен проблем. На фона на атаките и провокациите срещу руски военни и търговски кораби, участващи в "Черноморската инициатива", ние не можем да си затваряме очите за проблемите със сигурността и да продължим изпълнението на сделката. Несправедливо е да се осъжда Русия за прекратяване на зърненото споразумение. Това се случи поради безразсъдните действия на украинските власти", отсече дипломатът.

Зеленски за прекратената зърнена сделка: Русия е предсказуема

Зеленски за прекратената зърнена сделка: Русия е предсказуема

Русия започна умишлено да изостря хранителната криза още през септември, заяви президентът

"Що се отнася до инсинуациите за "провокиране" на глад, бихме искали да ви напомним за многократните ни призиви да осигуряваме хранителни доставки преди всичко в нуждаещи се страни. Вместо това обаче добрата половина от всички превозвачи по зърнената сделка отидоха в развитите страни. Докато Сомалия, Етиопия, Йемен, Судан и Афганистан получиха едва около 3% от обема на земеделската продукция", разкритикува Антонов.

Той отбеляза и че руският селскостопански сектор "продължава да се сблъсква със сериозни проблеми на фона на едностранните западни санкции въпреки всички уверения на Вашингтон и Брюксел за предполагаемата липса на каквито и да било ограничения".

"Русия, като един от водещите световни агропроизводители, остава надежден и отговорен доставчик на световните пазари. Доказахме това с конкретните си действия. За разумните политици, както и за обикновените хора е очевидно, че тези, които пречат на нашите доставки, са тези, които изострят глада. Нещо повече, Вашингтон и неговите сателити със своята реторика насърчават режима в Киев да продължи с военната си ескалация.Това само допринася за удължаване на конфликта и забавя възможността за разрешаването му на масата на преговорите", завърши руският посланик.

Русия иска заседание на Съвета за сигурност за атаката в Севастопол

Русия иска заседание на Съвета за сигурност за атаката в Севастопол

Гутериш е уведомен за спирането на участието си в изпълнението на зърнената сделка

Вчера американският президент Джо Байдън заяви, че според него Москва няма причини да спира изпълнението на зърнената сделка.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пък призова Русия да възобнови участието си в инициативата, заявявайки, че с действията си Русия "използва храните като оръжие".

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че режимът в Киев, ръководен от британски експерти, е извършил терористична атака срещу военните кораби на Черноморския флот и цивилни плавателни съдове в Севастопол, използвайки девет дрона и седем морски автономни надводни апарата. Ведомството уточни, че нападнатите кораби са участвали в осигуряването на сигурността на зърнения коридор като част от международната инициатива за износ на селскостопанска продукция от украинските пристанища.

Също вчера руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев обяви, че Русия, с участието на Турция, е готова да достави безплатно до 500 000 тона зърно на най-бедните страни през следващите четири месеца.

Русия прекратява зърнената сделка

Русия прекратява зърнената сделка

Заради терористичната атака срещу руски кораби в Севастопол