Русия поиска заседание на Съвета за сигурност (СС) на ООН на 31 октомври във връзка с нападението срещу кораби от Черноморския флот (ЧФ), които са ангажирани с охраната на зърнения коридор. Това съобщи в събота първият заместник-представител на Руската федерация в световната организация Дмитрий Полянски, цитиран от ТАСС.

Русия прекратява зърнената сделка

Русия прекратява зърнената сделка

Заради терористичната атака срещу руски кораби в Севастопол

Според него Русия също е уведомила официално генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за спирането на участието си в изпълнението на зърнената сделка.

"В светлината на атаката на 29 октомври от Украйна срещу кораби на Черноморския флот, участващи в осигуряването на сигурността на корабите, доставящи украинско зърно като част от така наречената Черноморска инициатива, постоянната мисия уведоми генералния секретар на ООН, че Русия спира участието си в него", каза дипломатът в изявление. Освен това поискахме заседание на Съвета за сигурност на ООН по този въпрос за понеделник, 31 октомври."

Русия призна за повреден кораб в Севастопол

Русия призна за повреден кораб в Севастопол

Според Москва атаката е подготвена от "британски експерти"

Припомняме, че по-рано днес Русия преустанови участието си в сделката за зърно след нападението в Севастопол срещу кораби на Черноморския флот и граждански плавателни съдове, участващи в охраната на зърнения коридор.

Министерството на отбраната съобщи, че киевският режим е извършил терористична атака срещу кораби на Черноморския флот и граждански кораби в Севастопол, като е задействал девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски дрона.

Русия определи атаката по Севастопол като терористичен акт.

За атаката съобщи по-рано през деня назначеният от Москва губернатор на анексирания Севастопол Михаил Развожаев, който я определи като "най-мащабната атака в Севастопол от началото на специална военна операция".

В атаката срещу Севастопол са участвали девет конвенционални и седем морски безпилотни летателни апарата. Министерството на отбраната заявяват, че корабите и авиацията на Черноморския флот са унищожили всички цели. В резултат на нападението са нанесени "незначителни щети" на минния ловец "Иван Голубец", както и буна в залива "Южен".

Военните заявяват и че нападнатите кораби от Черноморския флот на Руската федерация са участвали в охраната на коридорите за износ на зърно от украинските пристанища в рамките на международната инициатива, се подчертава в изявлението на руското МО.

Пристанището в Севастопол е отразило най-голямата атака с дронове
Обновена

Пристанището в Севастопол е отразило най-голямата атака с дронове

В града няма жертви и разрушения