Украйна, Турция и Организацията на обединените нации (ООН) договориха план за движение на 14 кораба в Черно море на 31 октомври в рамките на сделка за зърно, предаде ТАСС, като се позова на Съвместния координационен център (СКЦ).

Отбелязва се, че 12 от тях ще отпътуват от Украйна, а други два ще пристигнат в страната. Делегацията на ООН информира руската делегация за тези действия в съответствие с установените процедури на СКК.

Около 9 240 000 е транспортираното украинско зърно

Около 9 240 000 е транспортираното украинско зърно

Корабите продължават да доставят продуктите

По-рано украинското министерство на инфраструктурата заяви, че движението на 218 кораба, участващи в сделката за зърно, е блокирано.

Германският външен министър Аналена Бербок призова Русия да изпълни задълженията си по сделката за зърното.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отложи пътуването си до срещата на върха на Арабската лига в Алжир заради провала на сделката за зърното.

Украйна доближи довоенния темп на износ на зърно

Украйна доближи довоенния темп на износ на зърно

Сделката обаче приключва през ноември

Гутериш е в активен контакт с Русия, за да получи нейното участие в сделката. В изявлението се казва също, че той е дълбоко загрижен за ситуацията.

Русия заяви в събота, че спира участието си в сделката с посредничеството на ООН за износ на селскостопанска продукция от украински пристанища след атака срещу нейния флот в Севастопол.

Представители на Русия, включително президентът Владимир Путин заявиха, че от зърнената сделка се възползват богатите страни и корабите не се изпращат към наистина нуждаещите се най-бедни държави и региони.

Русия заяви също така, че не се изпълнява тази част от сделката, която предвижда да се улесни руски износ на храни и торове.