Шест кораба с храни потеглиха от краинските пристанища в петък, след като получиха разрешение от Съвместния координационен център (СКЦ), съобщи "Интерфакс".

"На 28 октомври шест кораба напуснаха украинските пристанища, те транспортират общо 223 430 тона зърно и други селскостопански продукти като част от Черноморската зърнена инициатива", се казва в изявлението.

Корабът Kavo Perdika ще достави 54 160 тона царевица за Израел, корабът Zante - 47 270 тона рапица за Белгия. Сухотоварният кораб Asl Tia транспортира 39 хиляди тона слънчогледов шрот до Китай, сухотоварният кораб Super Bayern транспортира 33 хиляди тона царевица до Италия.

Освен това два кораба Rising Eagle (25 хиляди тона пшеница) и Lina (25 хиляди тона царевица) са изпратени в Египет.

Кораби със зърно продължават да напускат украинските пристанища

Кораби със зърно продължават да напускат украинските пристанища

97 кораба, чакащи да напуснат пристанищата на Украйна, вече са натоварили над 2 милиона тона храна

"Зърното, което е пристигнало на местоназначението си, може да бъде обработено и след това транспортирано до други страни", обясниха от SKC.

Отбелязва се, че към 27 октомври общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 9 239 819 тона.

"Към момента 101 плавателни съда са регистрирани за проверка от СКЦ, други 76 са подали заявления за включване в инициативата", се казва в съобщението.

Припомняме, че на 22 юли в Истанбул с участието на ООН, Русия, Турция и Украйна беше подписан документ за създаване на коридор за износ на зърно от три украински пристанища - Черноморск, Одеса и Южни.

Около 60% от украинското зърно е изнесено през Румъния

Около 60% от украинското зърно е изнесено през Румъния

Румъния ще продължи да съдейства в борбата с хранителната криза, декларира румънският президент