Съвместният координационен център (СКЦ) съобщи, че се очаква 60 кораба да се включат в Черноморската инициатива за зърно.

Украйна доближи довоенния темп на износ на зърно

Украйна доближи довоенния темп на износ на зърно

Сделката обаче приключва през ноември

"В момента 113 кораба са регистрирани за проверка от СКЦ, а други 60 чакат да се присъединят към Черноморската инициатива за зърно в турски териториални води", се казва в изявлението, цитирано от "Интерфакс".

Според центъра 97 кораба, чакащи да напуснат пристанищата на Украйна, вече са натоварили над 2 милиона тона храна.

24 октомври четири сухотоварни кораба са напуснали украинските пристанища. След като са получили разрешение от центъра, те транспортират общо 159 662 тона храна.

Корабът Flag Lama (34 430 тона слънчогледов шрот и 30 673 тона царевица) се насочва към Китай, корабът C Faith (56 789 тона пшеница) се насочва към Виетнам. Сухотоварният кораб BSL Calypso ще достави 23,5 хиляди тона царевица за Италия и Испания, сухотоварният кораб MBC Daisy - 14 270 тона пшеница за Алжир.

Зърното, пристигнало на местоназначението, може да бъде обработено и след това транспортирано до други страни.

"Към 24 октомври общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 8 673 198 тона. Общо към момента е разрешено движение на 772 кораба - 389 да пристигнат в украинските пристанища и 383 да ги напуснат, " - се казва в съобщението на СКЦ.

Около 60% от украинското зърно е изнесено през Румъния

Около 60% от украинското зърно е изнесено през Румъния

Румъния ще продължи да съдейства в борбата с хранителната криза, декларира румънският президент

Припомняме, че на 22 юли в Истанбул с участието на ООН, Русия, Турция и Украйна беше подписан документ за създаване на коридор за износ на зърно от три украински пристанища - Черноморск, Одеса и Южни.

Повече от 8 млн. тона храни вече са изнесени от Украйна, 60% от тях - през Румъния.