От украинските пристанища в четвъртък потеглиха още три сухотоварни кораба с храна, след като получиха разрешение от Съвместния координационен център (СКЦ), съобщи "Интерфакс".

"Към 20 октомври общият тонаж на изнесеното зърно и друга селскостопанска продукция от три украински пристанища е 8 087 665 тона. Общо към момента е разрешено движение на 738 кораба - 375 за пристигане в украинските пристанища и 363 за напускане, " - се казва в съобщението на СКЦ.

Отбелязва се, че в четвъртък пристанищата на Украйна са напуснали три кораба със 141 500 тона зърно и други селскостопански продукти.

Сухотоварният кораб Aris T ще достави в Испания 52 733 тона царевица и 23 267 тона слънчогледов шрот. Корабът Xin Shun ще транспортира 60 000 тона рапица до страните от ЕС. Сухотоварният кораб Atlantis Almeria се насочва към Турция с 5,5 хиляди тона слънчогледово масло.

Около 60% от украинското зърно е изнесено през Румъния

Около 60% от украинското зърно е изнесено през Румъния

Румъния ще продължи да съдейства в борбата с хранителната криза, декларира румънският президент

"Зърното, което е пристигнало на местоназначението си, може да бъде обработено и след това транспортирано до други страни", обясниха от SKC.

Припомняме, че на 22 юли в Истанбул с участието на ООН, Русия, Турция и Украйна беше подписан документ за създаване на коридор за износ на зърно от три украински пристанища - Черноморск, Одеса и Южни.

Над 5 милиона тона зърно от Украйна са изнесени през Румъния - около 60% от изнесеното от тази страна. Това заяви в четвъртък румънският президент Клаус Йоханис. Той посочи, че Румъния ще продължи да развива своята логистика, за да допринесе значително за намаляване на евентуална хранителна криза.

Износът на зърно от Украйна през първите 17 дни на октомври е само с 2,4% по-нисък в сравнение със същия период на миналата година, съобщи украинското министерство на земеделието.

Тези обеми са постигнати въпреки продължаващата руска агресия и факта, че много от черноморските пристанища на страната остават затворени поради военни действия.

Украинският износ на зърно се срина, след като Русия започна войната и черноморските пристанища на Украйна бяха блокирани, което доведе до рязко покачване на цените на храните по света и опасения, че доставките на храни могат да бъдат нарушени в Африка и Близкия изток.

Украйна доближи довоенния темп на износ на зърно

Украйна доближи довоенния темп на износ на зърно

Сделката обаче приключва през ноември