Общо 218 кораба са "ефективно блокирани" поради решението на Русия да спре участието си в сделката за износ на зърно, каза украинското министерство на инфраструктурата, цитирано от Ройтерс.

Русия заяви в събота, че спира участието си в сделката с посредничеството на ООН за износ на селскостопанска продукция от украински пристанища след атака срещу нейния флот в Севастопол.

Тъй като Украйна няма разрешение от Съвместния координационен център за преминаване през безопасния коридор, "218 ​​плавателни съда са ... блокирани на текущите си позиции", заяви министерството чрез "Телеграм".

Министерството каза, че 95 натоварени кораба, които са напуснали украинските пристанища, чакат проверка за изпращане до крайния потребител, а 101 чакат празни проверка на входа на украинските пристанища. 22 кораба със селскостопански стоки чакат да напуснат украинските пристанища.

Украйна по рано заяви, че сделката, която деблокира три от черноморските й пристанища, й е позволила да изнесе около 9 милиона тона селскостопански товари от нейното ефективно стартиране.

Световната общественост апелира към Русия да не прекратява зърнената сделка, като Русия бе обвинена, че използва глада като оръжие.

Припомняме, че представители на Русия, включително президентът Владимир Путин заявиха, че от зърнената сделка се възползват богатите страни и корабите не се изпращат към наистина нуждаещите се най-бедни държави и региони. Русия заяви също така, че не се изпълнява тази част от сделката, която предвижда да се улесни руски износ на храни и торове.

Русия се възмути от обвиненията на САЩ, че причинява световен глад

Русия се възмути от обвиненията на САЩ, че причинява световен глад

Напомня, че е прекратила зърнената сделка заради безразсъдството на Киев