Русия се връща към участие в зърнената сделка, след като получи писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да използва зърнения коридор за бойни действия срещу Москва, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

От военното ведомство отбелязаха, че това е станало благодарение на посредничеството на ООН и Турция. "Беше възможно да се получат необходимите писмени гаранции от Украйна за неизползването на хуманитарния коридор и украинските пристанища, определени в интерес на износа на селскостопански продукти, за провеждане на военни операции срещу Руската федерация, изпратени до Съвместния координационен център на 1 ноември 2022 г.", отбелязват от Министерството на отбраната.

"Руската федерация счита, че получените към момента гаранции изглеждат достатъчни и възобновява изпълнението на споразумението", казаха от министерството.

Припомняме, че във вторник бе съобщено, че днес, 2 ноември, не се предвижда движение на кораби по зърнените коридори.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков обяви, че след еднодневна пауза в четвъртък, 3 ноември, движението на плавателни съдове с украински селскостопански продукти по коридора за сигурност в рамките на "споразумението за зърното" в Черно море ще бъде възобновено.

Във вторник вечерта министър Кубраков съобщи, че на 3 ноември, утре, през коридора ще преминат осем кораба. "Получихме потвърждение от ООН", обяви министърът.

В събота Русия заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно, сключено между Москва, Турция, Украйна и ООН. Кремъл заявява, че вече не може да гарантира безопасното преминаване на кораби от Украйна през Черно море, като обяснява това с нападението срещу кораби на Черноморския флот в Севастопол.

Въпреки решението на Русия, Украйна, Турция и ООН договориха план за движение на 14 кораба в Черно море за понеделник, 31 октомври, в рамките на сделка за зърно. Беше съобщено, че 12 от тях ще отпътуват от Украйна, а други два ще пристигнат в страната. Делегацията на ООН е информирала руската делегация за тези действия в съответствие с установените процедури.

Вчера президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили подробно решението на Кремъл да спре участието си в зърнената сделка. Според пресслужбата на Кремъл това е бил "подробен разговор".

Русия е готова да запази зърнената сделка при изрични гаранции от Украйна

Русия е готова да запази зърнената сделка при изрични гаранции от Украйна

Разговор между Путин и Ердоган