Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили решението на Кремъл да спре участието си в зърнената сделка, при която Украйна продължава да доставя храни до световните пазари по море, а Москва се съгласи да гарантира сигурността им, съобщи Би Би Си..

Според пресслужбата на Кремъл това е бил "подробен разговор".

Путин е казал, че "киевският режим с подкрепата на западни куратори е използвал хуманитарния коридор, за да нанесе удари по инфраструктурата и корабите на руския Черноморски флот в Севастопол".

Президентът на Русия изрази същата идея по-рано в последните си публични изказвания.

Украйна не потвърждава участието си в атаките срещу военни кораби в Севастопол, извършени през уикенда. Западните съюзници на Украйна също заявяват, че всяка атака срещу корабите на Черноморския флот - който и да я е извършил - е насочена изключително срещу военни съоръжения, които, наред с други неща, се използват за обстрел на Украйна.

Путин е казал на Ердоган, че иска да проведе "подробно разследване на обстоятелствата около инцидента, както и да получи реални гаранции от Киев, че Истанбулските споразумения ще бъдат стриктно спазвани". При спазването на тези две условия Русия е готова да преразгледа решението си за спиране на коридора.

В изявлението на турската страна се казва, че Ердоган е готов да продължи да прави всичко, за да разреши проблема и да продължи доставките на храни от Украйна.

Във вторник Министерството на инфраструктурата на Украйна заяви, че зърненият коридор не е спирал работата си от "руския демарш" и през това време 17 кораба са преминали в двете посоки.

Припомняме, че в понеделник Украйна, Турция и Организацията на обединените нации (ООН) договориха план за движение на 14 кораба в Черно море на 31 октомври в рамките на зърнената сделка, предаде ТАСС, като се позова на Съвместния координационен център (СКЦ).

Отбелязва се, че 12 отпътуваха от Украйна, а други два се очакваше да пристигнат в страната. Делегацията на ООН информира руската делегация за тези действия в съответствие с установените процедури на СКК.

Украйна: 218 кораба са блокирани от спирането на зърнената сделка

Украйна: 218 кораба са блокирани от спирането на зърнената сделка

Без Русия сделката не може да функционира