Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не се е оттеглила, а е преустановила участието си в "сделката за зърното", и призова ООН да окаже влияние върху Украйна, за да гарантира безопасността на износа на храни.

"Не казваме, че се оттегляме от тази операция. Не, ние казваме, че преустановяваме участието си в сделката за зърно", каза Путин пред репортери.

Той заяви, че генералният секретар на ООН е един от организаторите на операцията. "Служителите на ООН участват активно в тази работа, за което сме им благодарни. Но нека след това те да извършват работата заедно с Украйна, а Киев трябва да гарантира, че няма да бъдат създадени заплахи за гражданските кораби и за руските снабдителни кораби", подчерта Путин.

Зеленски за прекратената зърнена сделка: Русия е предсказуема

Зеленски за прекратената зърнена сделка: Русия е предсказуема

Русия започна умишлено да изостря хранителната криза още през септември, заяви президентът

"Не знам дали Министерството на отбраната е говорило за това или не - това не е шега: тези подводници (които атакуваха корабите на Черноморския флот) са дълги шест метра и, според мен, там има 500 тона експлозиви. Ако такъв дрон удари кораб, от него няма да остане нищо нито от зърното, нито от кораба. Ние ще бъдем виновни. Ето защо Министерството на отбраната правилно постави въпроса за допълнителна работа с ООН, която на свой ред ще работи с Украйна, за да може тя да гарантира сигурността на този коридор. Не виждам нищо необичайно тук. Това е въпрос на съгласуване на позициите, на ангажимент от страна на украинските партньори", каза Путин.

Той също така заяви, че по-голямата част от изнасяното от Украйна зърно не отива в най-бедните страни - според руския президент там отиват едва 3-5%.

Москва: Рисковано е Украйна да продължава износа на зърно през Черно море

Москва: Рисковано е Украйна да продължава износа на зърно през Черно море

Русия вече не гарантира безопасността на корабоплаването в района

"Не си спомням данните от последните часове и дни, но като цяло изглежда, че около 34% от зърното се озовава в Турция, 35% или малко повече - в страните от ЕС, а само 3-4%, а понякога и малко повече - до 5%... отива в т.нар. най-бедни страни според класификацията на ООН", каза Путин.