Делегациите на ООН, Турция и Украйна се договориха да не планират движението на кораби в Черно море в сряда, 2 ноември. Това се посочва в съобщение на Представителството на ООН към Съвместния координационен център (СКЦ) в Истанбул, разпространено във вторник и цитирано от ТАСС.

"Секретариатът на ООН към СКЦ съобщава, че делегациите на Украйна, Турция и ООН са се съгласили да не планират движение на кораби в рамките на Черноморската инициатива на 2 ноември", се казва в доклада.

СКЦ отбеляза, че във вторник са извършени 36 проверки на кораби в турски води.

"Секретариатът на ООН подчертава, че движението на кораби и техните инспекции, извършени след преустановяването на участието на Русия в СКЦ, са временни и спешни мерки. Координаторът на ООН в Черноморската инициатива Амир Абдула, в тясно сътрудничество и консултации с турската делегация в СРС полага всички усилия да възобнови участието на всички страни в нейната работа. СКК може най-добре да изпълни своя мандат с пълното и активно участие на всичките четири делегации", се казва в изявлението.

Руският президент Владимир Путин е казал на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че иска да проведе "подробно разследване на обстоятелствата около инцидента, както и да получи реални гаранции от Киев, че Истанбулските споразумения ще бъдат стриктно спазвани". При спазването на тези две условия Русия е готова да преразгледа решението си за спиране на коридора.

Във вторник Министерството на инфраструктурата на Украйна заяви, че зърненият коридор не е спирал работата си от "руския демарш" и през това време 17 кораба са преминали в двете посоки.

Припомняме, че в понеделник Украйна, Турция и Организацията на обединените нации (ООН) договориха план за движение на 14 кораба в Черно море на 31 октомври в рамките на зърнената сделка, предаде ТАСС, като се позова на Съвместния координационен център (СКЦ).

Отбелязва се, че 12 отпътуваха от Украйна, а други два се очакваше да пристигнат в страната. Делегацията на ООН информира руската делегация за тези действия в съответствие с установените процедури на СКК.

Москва: Рисковано е Украйна да продължава износа на зърно през Черно море

Москва: Рисковано е Украйна да продължава износа на зърно през Черно море

Русия вече не гарантира безопасността на корабоплаването в района