Белият дом заяви в петък, че само украинският президент Володимир Зеленски може да реши да започне мирни преговори с Русия. Така САЩ отхвърлиха идеята, че са притискали Киев да преговаря, съобщи АФП.

"Всички сме съгласни, че споразумението чрез дипломатически преговори е следващото най-добро нещо за руския президент Владимир Путин просто да изтегли войските си, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби. Казахме също, че Зеленски трябва да определи дали и кога е готов за преговори и как изглеждат тези преговори. Никой от Съединените щати не го бута, подтиква или бута на масата."

Коментарът дойде два дни след като висшият генерал на Пентагона, председателят на Обединените началници Марк Мили предположи, че след големите си победи на бойното поле и със значително отслабени руски сили, Киев може да се възползва и да започне преговори за прекратяване на войната.

САЩ: Спазваме принципа – нищо за Украйна без Украйна

САЩ: Спазваме принципа – нищо за Украйна без Украйна

САЩ са информирали Украйна за срещата преди пътуването на директорът на ЦРУ

Мили каза, че е малко вероятно украинските сили да успеят скоро да си върнат цялата земя, която Русия е окупирала, особено Крим, който Москва завзе през 2014 г.

Но Кърби подчерта, че няма натиск и че САЩ не предприемат собствени действия.

"Няма да водим дискусии с руснаците за прекратяване на тази война в Украйна, без Украйна да е част от този разговор, каза той. Тези разговори не се провеждат, защото президентът Зеленски даде да се разбере, че не е готов за това, каза Кърби. Не можете да го обвинявате", каза той за Зеленски, защото самата Москва показа, че не е готова за преговори.

Припомняме, че на 14 ноември тази позиция вече бе изразена от говорител на Съвета за национална сигурност.

"Твърдо се придържаме към основния си принцип: нищо за Украйна без Украйна", подчерта говорителят, след съобщението си, че Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал с руския си колега Сергей Наришкин в Анкара в понеделник като част от продължаващите усилия на САЩ да "водят диалог с Русия относно управлението на риска" и да обсъдят случаите на "несправедливо задържани американски граждани"..