Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал с руския си колега Сергей Наришкин в Анкара в понеделник като част от продължаващите усилия на САЩ да "водят диалог с Русия относно управлението на риска" и да обсъдят случаите на "несправедливо задържани американски граждани".

Информацията бе потвърдена от говорител на Съвета за национална сигурност пред CNN.

Говорителят уточнява, че каналите за комуникация между САЩ и Русия не са били прекъсвани напълно особено по отношение на ядрения риск и рисковете за стратегическата стабилност.

По-рано CNN съобщи, че съветникът по националната сигурност Джейк Съливан също се е свързал с руските си колеги, за да ги предупреди за последствията, ако Русия използва ядрено оръжие в Украйна.

"Комерсант": САЩ и Русия водят преговори в Анкара

"Комерсант": САЩ и Русия водят преговори в Анкара

Дмитрий Песков заяви, че не може "нито да потвърди, нито да отрече" информацията

Говорителят подчертава обаче, че Бърнс "не води каквито и да било преговори" по темата Украйна.

"Не се обсъжда уреждане на конфликта в Украйна. Бърнс предава послание за последиците от използването на ядрено оръжие от страна на Русия и рисковете от ескалация за стратегическата стабилност. Той също така ще повдигне въпроса за случаите на несправедливо задържани американски граждани".

Говорителят добави, че САЩ са информирали Украйна за срещата преди пътуването на Бърнс.

"Твърдо се придържаме към основния си принцип: нищо за Украйна без Украйна", подчерта говорителят.

През последната година администрацията на Байдън изпрати Бърнс няколко пъти за разговори с руснаците, използвайки ветерана дипломат и бивш посланик на САЩ в Русия като ключов посредник, тъй като отношенията между САЩ и Русия продължават да се влошават. Бърнс беше изпратен в Москва през ноември миналата година, преди Русия да нахлуе в Украйна, за да предупреди Кремъл за последиците от инвазия. Той участва и в дискусии с Наришкин относно задържаните в Русия американски граждани, включително Бритни Гринър и Пол Уилън.

Дискусиите са и част от продължаващите усилия на САЩ да поддържат отворени линиите за комуникация с Москва на фона на завоалираните заплахи на руския президент Владимир Путин, че Русия може да използва ядрено оръжие в Украйна.

Песков: За Украйна трябва да се преговаря първо със САЩ
Обновена

Песков: За Украйна трябва да се преговаря първо със САЩ

Лавров е малко по-дипломатичен

От Кремъл също потвърдиха, че шефът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал с Сергей Наришкин в Анкара. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков вече е потвърдил, след като по-рано през деня нито отрече, нито потвърди. "Такива разговори наистина се проведоха. Това беше инициатива на американската страна", цитира ТАСС думите на Песков. Агенцията не съобщава за съдържанието на разговорите.