Вестник "Комерсант" твърди, че в турската столица се провеждат разговори между делегациите на Русия и САЩ. Източниците на вестника не дават подробности за разговорите.

Руската страна е представена в Анкара от директора на руското външно разузнаване Сергей Наришкин, според информацията на "Комерсант".

До този момент няма информация предварително за разговорите, включително и за тема, макар че в последните дни редица представители и на едната, и на другата страна в конфликта направиха редица изявления, в които очертаха условията си за започване на преговори между Русия и Украйна.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред репортери, че не може "нито да потвърди, нито да отрече" информацията за разговорите, отбелязва Интерфакс.

Както припомня "Комерсант", руската и американската делегация се срещнаха за последен път официално в Женева на 10 януари тази година, където проведоха разговори за гаранциите за сигурност. От срещата, която мнозина смятат за дипломатическа предпоставка за започване на война в Украйна, нямаше никакви практически резултати, отбелязва вестникът.

Организацията на обединените нации не участва в преговорите, които САЩ и Русия водят в Анкара, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш преди срещата на върха на Г-20. "ООН не участва в този процес", заяви Гутериш, но оцени като положително това, че САЩ и Русия разговарят. ООН обаче продължава преговорите за "зърнена сделка" и по време на срещата на върха на Г-20.

ЕС: Украйна решава дали да преговаря с Русия, или не

ЕС: Украйна решава дали да преговаря с Русия, или не

Коментар на Борел по повод спекулациите, че Западът може да притисне Киев за преговори с Москва

Например днес ТАСС цитира заместник-министърът на външните работа Александър Грушко, който коментира предварителните условия за разговори за Украйна, изказани неведнъж и от украински представители. Като неприемливи Грушко определения условието за изтеглянето на руските войски, като според него при диалог трябва да се вземе предвид ситуацията на място.

Той потвърждава тезата на Русия, че е готова за преговори и прехвърля вината, че от отсрещната страна има само реторика, но не и реални дипломатически усилия в тази посока.

В събота, малко след влизането в Херсон, украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че няма намерение да се примиряват с настоящата ситуация и посочи следващите цели на контраофанзивата - Мелитопол, Крим и Донбас