От Украйна зависи да реши кога да започне преговори с Русия. Това заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му е по повод спекулациите, че Западът може да притисне Киев да започне преговори с Москва.

"Украйна ще реши какво да прави. Нашият дълг е да ги подкрепим", подчерта първият дипломат на ЕС при пристигането си за срещата на външните министри на блока в Брюксел.

Русия и Украйна проведоха няколко кръга преговори в Беларус и Турция в началото на войната, която сега наближава края на деветия си месец, като Зеленски многократно призоваваше за лична среща с Путин - нещо, което Кремъл отхвърляше.

Преговорите забуксуваха, след като последната среща на делегациите, проведена в Истанбул през март, не даде резултат.

Зеленски е готов да преговаря с Русия, но по украински условия

Зеленски е готов да преговаря с Русия, но по украински условия

Твърдата позиция на Киев играела в полза на Русия

Русия обаче поднови призивите за преговори, след като започна да губи позиции от украинската контраофанзива на изток и юг през септември. Зеленски отхвърли възможността за преговори с Путин по-късно същия месец, след като руският лидер незаконно обяви четири региона на Украйна за руска територия.

Украинският лидер е категоричен, че условията на Украйна за диалог включват "възстановяване на териториалната цялост на страната, компенсация за всички щети от войната, наказание за всеки военнопрестъпник и гаранции, че това няма да се повтори.

От своя страна заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко уточни, че Москва не поставя никакви условия за подновяване на преговорите. Той обвини Киев в липса на "добра воля".

МВнР на Русия: Не се отказваме от преговори с Украйна и не сме против посредничество

МВнР на Русия: Не се отказваме от преговори с Украйна и не сме против посредничество

Украйна трябвало да спре войната

Путин и други руски официални лица многократно са твърдяли, че Съединените щати пречат на Украйна да участва в мирни преговори, в които няколко страни предложиха да посредничат.

Преди дни съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза, че западните страни няма да принудят Киев да преговаря при условията на Москва.

"Украйна получава доста ефективни оръжия от своите партньори, преди всичко от САЩ", каза Подоляк. "Ние изтласкваме руската армия от нашата територия. И при това положение е глупост да ни принуждават да преговаряме - де факто да се подчиняваме на ултиматума на Русия! Никой няма да направи това", подчерта той.