Възможно е Кремъл да се опитва да създаде нова, контролирана от руското правителство въоръжена формация, обявена за доброволческа единица, чрез руската държавна енергийна компания "Газпром".

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Известен руски военен блогър заяви, че дъщерното дружество на "Газпром" - "Газпром нефт" - формира доброволческа формация, аналогична на частите на руската бойна армия от резерва (БАРС).

Първоначално военният блогър твърди, че "Газпром нефт" формира частна военна компания (ЧВК) и активно разполага неуточнени елементи в окупираната Донецка област, а по-късно публикува корекция, според която формацията на "Газпром нефт" е доброволческа единица, а не ЧВК.

Военният блогър твърди, че кампанията за набиране на персонал на "Газпром нефт" е предизвикала интерес в Донецк, като се има предвид, че компанията предлага заплата от 400 000 рубли (приблизително 5260 долара) на месец и допълнително възнаграждение за бонуси за постигнати резултати.

Военният блогър добавя, че тази предлагана заплата е два пъти по-висока от сумата, предлагана от групата "Вагнер", като отбелязва, че доброволец във формированието на "Газпром нефт" може - с бонусите - да печели до 600 000 рубли (около 7890 долара) на месец.

Възможно е "Газпром нефт" да се опитва да се конкурира с "Вагнер" за новобранци от Донецка област, като се има предвид, че "Вагнер" също провежда собствена кампания за набиране на персонал в района.

Отказаха достъп на "Вагнер" до щаба на руската армия в Украйна

Отказаха достъп на "Вагнер" до щаба на руската армия в Украйна

Изостря се разривът между частната армия и руското военно ръководство

На 6 февруари руското правителство разреши на "Газпром нефт" да създаде частна охранителна организация (а не ЧВК), която да защитава руската енергийна инфраструктура. Украинското разузнаване отбеляза, че създаването на частната охранителна компания на "Газпром нефт" е в съответствие с оценяваните усилия на Кремъл да отстрани финансиста на "Вагнер груп" Евгений Пригожин и да намали зависимостта на Кремъл от силите на "Вагнер груп".

Един руски военен блогър също така риторично зададе въпроса кога руското Министерство на отбраната (МО) ще започне да "ревнува" от новите формирования на "Газпром нефт" и ще прекрати достъпа им до боеприпаси - вероятно позовавайки се на конфликта на руското МО с Пригожин.

Германски и полски официални лица обявиха, че Германия и Полша ще доставят 28 танка Leopard 2 на Украйна през март 2023 г., което ще засили способностите на Украйна да проведе контранастъпление на фона на големите загуби на руски танкове.

Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви на 8 март, че Германия ще достави 18 танка "Леопард 2" на Украйна до края на март, а полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви, че Полша ще достави още 10 танка до края на седмицата. "

Тези танкове, макар и под количествата, от които се нуждае украинската армия, ще увеличат способностите на Украйна за провеждане на контранастъпателни операции, особено поради влошеното състояние на руските бронирани части. Холандската група за отворени източници Oryx съобщи, че е проверила руските загуби на над 1000 варианта на танка Т-72 в Украйна към 8 март.

Oryx провери 1079 унищожени руски танка и 549 пленени руски танка към 24 февруари, а на 9 февруари изчисли, че руските сили са ангажирали около 3000 танка във войната в Украйна.

На 8 март официален представител на САЩ отрече, че американското разузнаване е преценило, че през септември 2022 г. проукраинска група е извършила саботаж на газопровода "Северен поток".

Със закон Русия брани от дискредитиране и бойците от "Вагнер"

Със закон Русия брани от дискредитиране и бойците от "Вагнер"

Предвиждат се до 15 години затвор

Говорителят на Съвета за национална сигурност (СНС) на САЩ Андрийн Уотсън заяви на 8 март, че СНС не е в състояние да потвърди доклада на New York Times от 7 март, според който американски служители са разгледали непроверени разузнавателни данни, предполагащи, че проукраинска група е извършила атаката.

Уотсън заяви, че анонимните твърдения в доклада не идват от понижени разузнавателни данни, споделени от правителството на САЩ, и че източниците не са упълномощени да говорят от името на правителството на САЩ.

На 8 март финансистът от Групата "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че руските сили са завзели целия източен Бахмут - твърдение, което съответства на наличните визуални доказателства.На 7 март ISW оцени, че украинските сили са завършили контролирано изтегляне от източен Бахмут през река Бахмутка.

Известен руски военен блогър твърди, че към 7 март руските сили контролират между 45 и 52 % от Бахмут. Тази цифра е разумна; ISW оценява, че към 8 март руските сили вече заемат поне 50 % от Бахмут.

Руските сили вероятно ще засилят атаките в северозападната и югозападната част на Бахмут (съответно северно от Опитне и южно от Яхидне), за да обходят река Бахмутка.

Малко вероятно е руските сили да успеят бързо да се възползват от пробива отвъд Бахмут, ако руските сили превземат града. На 8 март Пригожин намекна, че руското министерство на отбраната е използвало групата "Вагнер", за да понесе основната тежест на високоинтензивните настъпателни градски боеве в Бахмут, и може да се откаже от групата "Вагнер" след превземането на Бахмут, за да могат конвенционалните руски части да продължат да атакуват.

Пригожин не представи оценка на вероятността за успех на бъдещи руски настъпателни операции отвъд Бахмут. ISW не е наблюдавала никакви индикатори, че руските военни разполагат с добре оборудвани и подготвени резервни сили за настъпление отвъд Бахмут.

Руските власти отказват боеприпаси на бойците от "Вагнер"

Руските власти отказват боеприпаси на бойците от "Вагнер"

Тези, които ни пречат да спечелим войната, пряко работят за врага, предупреждава Пригожин

Повечето наблюдавани руски части в Донбас вече участват в настъпателни операции, включително руски въздушнодесантни (ВДВ) елементи, които се присъединиха към руското настъпление в Бахмут през януари 2023 г.

ISW продължава да оценява, че руската офанзива в Източна Украйна скоро ще завърши, ако руските сили превземат Бахмут, тъй като руската армия не разполага с необходимата бойна мощ или подкрепления, за да използва пробив край Бахмут. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 8 март, че руското превземане на Бахмут няма да "отразява непременно някаква повратна точка във войната".

На 8 март директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс заяви, че руският президент Владимир Путин вероятно осъзнава сегашните ограничени възможности на руската армия да поддържа краткосрочна офанзива и може да се стреми към продължителна война.

На 8 март Хейнс заяви, че Путин вероятно е само временно фокусиран върху преследването на краткосрочни военни цели в Украйна и може да смята, че удължаването на войната ще увеличи вероятността за постигане на стратегическите му цели.

ISW по-рано е оценявала, че Путин поддържа максималистични военни цели в Украйна въпреки ограничените в момента възможности на руските сили за постигане на тези цели. Хейнс заяви, че Русия все по-трудно ще може да поддържа сегашния си темп на операциите в Украйна, без да проведе пълна мобилизация и да си осигури подходящи боеприпаси, за да смекчи сегашния недостиг на Русия.

Хейнс отбеляза, че руските сили понасят големи загуби за превземането на Бахмут, което Хейнс окачестви като "не особено стратегическо", подкрепяйки предишните оценки на ISW, че една пирова тактическа победа в Бахмут няма да допринесе за постигането на оперативните или стратегическите цели на Русия на бойното поле.

С указ Путин притиска компаниите да изпълняват в срок военните поръчки

С указ Путин притиска компаниите да изпълняват в срок военните поръчки

Руската икономика на практика е поставена на военновременни основи

На 15 януари ISW по-рано оцени, че Кремъл се подготвя за стратегически решителни усилия през 2023 г., като същевременно се подготвя за продължителна война.

Основни изводи

  • Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин обяви на 8 март, че руските сили са превзели целия източен Бахмут - твърдение, което съответства на наличните визуални доказателства
  • Остава малко вероятно руските сили да се възползват от пробив отвъд Бахмут, ако руските сили превземат града.
  • Възможно е Кремъл да се опитва да създаде ново въоръжено формирование, контролирано от руското правителство, обявено за доброволческа единица чрез руската държавна енергийна компания "Газпром".
  • Официален представител на САЩ отрече американското разузнаване да е оценило, че през септември 2022 г. проукраинска група е саботирала газопроводите "Северен поток".
  • Германски и полски официални лица обявиха, че Германия и Полша ще доставят 28 танка "Леопард 2" на Украйна през март 2023 г., което ще засили способностите на Украйна за провеждане на контранастъпление на фона на големите загуби на руски танкове.
  • Руските сили продължиха да провеждат сухопътни атаки по линията Купянск-Сватове-Кремина.
  • На 8 март руските сили продължиха настъпателните операции около Бахмут, но не успяха да завършат обръщането на града.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции в покрайнините на град Донецк.
  • Руски източници твърдят, че украинските сили са се приземили на островите в делтата на река Днепър за трети пореден ден.
  • Кремъл удвоява усилията си за съживяване на кампаниите за набиране на доброволци в цяла Русия и окупирана Украйна.
  • Руските болници продължават да формират нови медицински центрове в Русия в опит да увеличат максимално капацитета на препълнените болници в окупираните територии за лечение на ранени руски военнослужещи.