Русия внесе нови поправки в парламента за допълнително укрепване на законите за цензурата в страната, съобщава "Ройтерс".

Предвиждат се до 15 години затвор за дискредитиране на руските въоръжени сили и доброволни военни организации, като частната военна компания "Вагнер".

През януари Евгений Пригожин, основател на групата "Вагнер", която се опитва да щурмува Бахмут в Украйна, се оплака, че има блогъри и канали в социалните медии, дискредитиращи неговите бойци, които обаче не могат да бъдат наказани съгласно съществуващите закони.

Вячеслав Володин, председателят на Думата - долната камара на руския парламент, заяви, че всяко публично разпространение на съзнателно невярна информация за силите" ще бъде наказуемо, съгласно измененията в Наказателния кодекс.

В Русия са образувани над 100 дела за дискредитиране на армията

В Русия са образувани над 100 дела за дискредитиране на армията

Разкрити са и 4500 административни нарушения

"Както и публични действия, насочени към дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация, доброволчески формирования, организации и лица, които са опълномощени за изпълнението на задачи, възложени на въоръжените сили", ще бъдат наказуеми, допълва той в "Телеграм".

"Тази инициатива ще защити всички, които днес рискуват живота си, за да гарантират сигурността на страната и на нашите граждани. Наказанията за нарушителите ще бъдат тежки", предупреждава Володин.

Предвиждат се глоби до пет милиона рубли (около 66 580 долара), поправителен или принудителен труд до пет години, както и лишаване от свобода до 15 години.

Малко след като изпрати десетки хиляди войници в Украйна, руският парламент прие закони, определящи тежки присъди като затвор и глоби за онези, които съзнателно разпространяват "фалшива информация" или дискредитират армията.

Руските прокурори са образували над 5800 дела срещу хора за дискредитиране на въоръжените сили. Властите използват законите срещу разпространението на невярна информация и за да осъждат на дълъг престой в затвора дългогодишни критици на Кремъл.

Законът за фейкове срещу руската армия ще се прилага и за чужденци

Законът за фейкове срещу руската армия ще се прилага и за чужденци

Остава неясно кака точно ще се прилага срещу лица намиращи се в чужбина