Нормите на Закона за наказателна отговорност за разпространение на фалшива информация за въоръжените сили на Руската федерация се отнасят не само за руски граждани, но и за чужденци, каза Александър Хинщайн, председател на Комисията на Държавната дума на Русия по информационна политика, информационни технологии и комуникации, цитиран от РИА Новости.

"Законът се отнася за всички граждани, не само за руските, защото говорим за действия срещу Русия", каза Хинщайн пред репортери.

Депутатът отбеляза, че лицата с чуждо гражданство, които разпространяват фалшификати от други държави, са извън руската юрисдикция. "Това наказание вероятно няма да се осъществи... но тези хора имат съучастници (в Русия -бел.ред.), имат поддръжници, има такива, които популяризират всичко това тук", добави той.

Руски генерал е бил убит в Украйна

Руски генерал е бил убит в Украйна

Новината е потвърдена от негови бойни другари

Също така според него има давност в рамките на привличането към наказателна отговорност. "За тежки престъпления тя е 15 години", уточни Хинщайн.

Държавната дума на пленарно заседание в петък единодушно прие законопроект на второ и трето четене, който по-специално въвежда ефективни присъди и големи глоби за фалшиви новини за действията на руските въоръжени сили, тяхното дискредитиране, както и призоваване за санкции срещу Русия. Извършени са съответните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация.