Руската дума прие окончателно законопроект, с който се предвиждат затвор и големи глоби за фалшиви новини, с които се дискредитира руската армия. Според законодателството под санкция могат да попаднат и такива, призоваващи за санкции срещу Русия.

След като бъде разгледан от Съвета на федерацията, законопроектът ще трябва да бъде подписан и от президента Владимир Путин. Не се очаква обаче това да не стане.

Вълна от блокирани опозиционни медии в Русия

Вълна от блокирани опозиционни медии в Русия

Руският медиен обяви своеобразна война на "фалшивите новини"

Със закона се въвежда срок за лишаване от свобода за такова престъпление до 15 години, като той ще се прилага, ако фалшификатите ще доведат до сериозни последици.

Разпространението на съзнателно невярна информация за използването на руските въоръжени сили ще се наказва със:

  • глоба в размер от 700 000 до един милион и половина рубли или в размер на заплатата или друг доход на осъденото лице за срок до 18 месеца;
  • обществено-полезен труд, или както в РФ го наричат - корекционен труд - за период до една година
  • принудителен труд за срок до три години
  • наказания лишаване от свобода за същия период.

Ако престъплението е извършено от лице, използващо служебното си положение, от група лица по предварителен сговор или от организирана група, с изкуствено създаване на доказателства за обвинението, от користни подбуди, мотивирано от политическа, идеологическа, расова, национална или религиозна омраза или от омраза или враждебност към някоя социална група, предвидените наказания са по-тежки.

Законопроектът предвижда и глоба при призоваване към санкции срещу Русия - глоба в размер до 500 хил. рубли или в размера на заплатата за срок до три години.

Агенция Новости припомня думите на говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, която заяви, че в момента Русия е залята от "колосален поток от фейк новини" по повод действията на руските военни в Украйна. По думите и за това за съпричастни чужди спецслужби, които се координират от НАТО.

Руската радиостанция "Ехо Москвы" е изключена от режима на Путин

Руската радиостанция "Ехо Москвы" е изключена от режима на Путин

Заради отразяване на атаката в Украйна