Руското министерство на вътрешните работи е образувало над 100 наказателни дела за опити за дискредитиране на руската армия. Това заяви вътрешният министър Владимир Колоколцев, цитиран от ТАСС.

По негови данни са предотвратени 4500 административни нарушения.

"Разкрити са общо 4500 административни нарушения, свързани с опити за дискредитиране на въоръжените сили и разпространение на неистини за техните операции. Въз основа на нашите материали са образувани над 100 наказателни дела", докладва Колоколцев пред Държавната дума.

През март беше приет закон, с който се предвиждат затвор и големи глоби за фалшиви новини, с които се дискредитира руската армия.

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Законопроектът предвижда и глоби при призоваване към санкции срещу Русия

Член 207.3 (публично разпространение на умишлено невярна информация за въоръжените сили на Руската федерация) беше въведен в Наказателния кодекс. Съгласно него се предвижда лишаване от свобода до три години или глоба до 1,5 милиона рубли.

През септември, малко след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната, беше приет и друт закон, утежняващ военните наказания.

Съгласно одобрените поправки в Наказателния кодекс военнослужещите, които откажат да изпълнят заповед на висшестоящ по време на военно положение или да участват в бойни действия, ще бъдат осъдени на лишаване от свобода до 3 години, а ако това доведе до тежки последици, нарушителите могат да получат до 10 години затвор.