Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че на негов представител е бил отказан достъп до щаба на руското военно командване в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Случаят допълнително задълбочава разрива между частната армия и руското военно ведомство.

Пригожин посочи, че инцидентът е станал в деня, след като той спешно е поискал доставка на боеприпаси от командващия "специалната военна операция" на Русия.

"На 5 март написах писмо до командира за спешната необходимост от разпределяне на боеприпаси. На 6 март в 8.00 часа сутринта пропускът на моя представител в щаба беше анулиран и му беше отказан достъп", съобщи Пригожин чрез своята пресслужба в "Телеграм".

От средата на януари руската кампания в Украйна се командва лично от началника на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов.

Украйна: Русия дава по 500 убити и ранени на ден в боеве за Бахмут

Украйна: Русия дава по 500 убити и ранени на ден в боеве за Бахмут

Руските войници са просто "пушечно месо" в "тактиката на месомелачката" на Москва

Бойците от "Вагнер" водят голяма част от най-тежките сражения за украинския град Бахмут. От седмици обаче Пригожин се оплаква, че военното ръководство омаловажава приноса на групата.

Във видео, публикувано през уикенда, той повтори по-ранни оплаквания, че хората му са били лишени от боеприпаси.

"Ако "Вагнер" се изтегли от Бахмут, целият фронт ще рухне", предупреди той и отбеляза, че подобна ситуация няма да е приятна за всички военни формирования, защитаващи руските интереси.

Пригожин обвини Шойгу и шефа на руския Генщаб в държавна измяна

Пригожин обвини Шойгу и шефа на руския Генщаб в държавна измяна

Двамата се опитвали да унищожат "Вагнер"

Миналия петък Пригожин заяви, че неговите части "на практика са обкръжили Бахмут", където боевете се засилиха през последната седмица след месеци на изтощителна война, като руските сили атакуват града от три страни.

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия. Самият Володимир Зеленски обаче вече заяви, че ще защитават града, "докато има смисъл".