Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" публикува видео, показващо бойците му - както той твърди - почти в центъра на Бахмут, малкия украински град, който "Вагнер" се бори да превземе от месеци, съобщава "Ройтерс".

Частната армия оглавява руското нападение срещу Бахмут. През последните месеци тя напредва плавно, но все повече около покрайнините на града, с което застрашава линиите за доставки на украинските сили.

В "Телеграм" пресслужбата на Евгений Пригожин цитира думите му: "Момчетата се размотават, снимат видео. Донесоха това от Бахмут тази сутрин, практически от центъра на града".

Нови подкрепления са изпратени в Бахмут

Нови подкрепления са изпратени в Бахмут

Украйна ще брани до последно града

Във видеото се вижда как униформени мъже издигат знаме на "Вагнер" на върха на полуразрушена многоетажна сграда. Един от мъжете е заснет да танцува, държейки китара - препратка към неофициалния прякор на бойците от "Вагнер" - "музикантите".

По последни данни от тази сутрин украинските сили се задържат на позициите си в Бахмут, но са подложени на постоянна атака от руските войски, които се опитват да постигнат първата си голяма победа от над половин година.

Вчера съветникът по икономическите въпроси на украинския президент Александър Роднянски допусна, че украинската армия може да се изтегли от Бахмут.

През уикенда украинските сили предприеха редица контраатаки и отблъснаха руските сили около село Ягодне, след като руската наемническа група "Вагнер" обяви, че е превзела него и село Берховка.

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия. Самият Володимир Зеленски обаче вече заяви, че ще защитават града, "докато има смисъл".

Американски експерт: Боевете за Бахмут нямат практически смисъл

Американски експерт: Боевете за Бахмут нямат практически смисъл

Според него Киев има малки шансове да запази града