Старши съветникът в Центъра за стратегически и международни изследвания на САЩ, полковникът от резерва Марк Кансиан нарече ожесточената битка за Бахмут (където преди войната са живели около 70 хиляди души), която продължава повече от шест месеца, "дълга, кървава и безсмислена", цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Според Кансиан дори руските войски в крайна сметка да успеят да овладеят града, "това няма да означава нищо нито от оперативен, нито от стратегически смисъл".

"Като цяло значението тук е символично. С превземането на Бахмут (руското командване) със сигурност ще обяви голяма победа, но това не е така", каза Кансиан в интервю за Франс Прес.

В същото време експертът призна, че възможностите на въоръжените сили на Украйна в това направление са изключително ограничени и има много малки шансове градът да бъде задържан под контрола на Киев.

"Ако руснаците нападнат там, украинците ще могат само да се отбраняват", каза Кансиан в интервюто за френска агенция.

Припомняме, че в неделя (12 февруари) Евгений Пригожин се похвали, че силите на основаната от него частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" са превзели населеното място от градски тип Красная гора - едно от предградията на Бахмут. Днес тази новина бе потвърдена и от руското Министерство на отбраната

В събота Пригожин призна, че руските сили трябва да превземат стратегическия град Бахмут, за да продължат кампанията си, но са се сблъскали с яростна съпротива от страна на украинските защитници.

Украински военни разбиха вражески конвой край Бахмут

Украински военни разбиха вражески конвой край Бахмут

Спряна е атака на руските окупатори