"Селището Берховка, на 7 км северно от Артьомовск (украинско име - Бахмут) в ДНР, е напълно взето под контрола на руските сили," каза Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер", цитиран от ТАСС.

Село Берховка се намира северозападно от Бахмут, недалеч от Парасковиевка, чието заземане Пригожин обяви на 17 февруари. Бамут се намира в контролираната от Урайна част на Донецка област, северно от големия град Горловка, и е важен транспортен възел за снабдяването на украинската групировка войски в Донбас. За града се водят ожесточени боеве.

В обобщението си от сряда сутринта, 22 февруари, украинският генерален щаб призна, че руснаците вече са достигнали Бахмут не само от изток, юг и север, но и от северозапад: сред населените места, където според обобщението украинските части са "отблъснали атаките", е село в близост до северозападните покрайнини на Бахмут.

Основателят на руската частна компания "Вагнер" Евгений Пригожин прогнозира преди седмица, че град Бахмут в Донецка област може да бъде обкръжен през март или април. Той обаче уточни, че това е "трудно да се предвиди" и отбеляза, че успехът на Русия в обграждането на града отчасти зависи от това колко западни оръжия бъдат доставени на Украйна.

Бахмут не е особено голям град, но за Украйна е важно да го защити. Но не на всяка цена. Това заяви Володимир Зеленски в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера" на 20 февруари..

"Ще се защитаваме, докато има смисъл, а руснаците искат да продължат до Краматорск и Славянск, чак до границите на Донбас и до Днепър, ако могат.

Ние се съпротивляваме, а междувременно подготвяме следващата контраатака", обясни държавният глава.

Американски експерт: Боевете за Бахмут нямат практически смисъл

Американски експерт: Боевете за Бахмут нямат практически смисъл

Според него Киев има малки шансове да запази града