Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обвини неуточнени руски длъжностни лица, че умишлено отказват на бойците му достатъчно боеприпаси предвид продължаващото съперничество между него и част от руския елит, съобщава "Ройтерс".

Някогашният предприемач в сферата на кетъринга Пригожин, който преди избягваше обществените изяви, от началото на войната в Украйна преди година заема все по-централна роля в руската политика. Неговата група "Вагнер" е начело на продължаващата от месеци битка за град Бахмут в Донецка област в Украйна.

В 7-минутен аудиозапис осезаемо ядосаният и емоционален Пригожин заяви, че от него се изисква "да се извинява и подчинява", за да осигури боеприпаси за войските си.

Говорейки на моменти с повишен тон и обидни изрази, той посочи: "Не съм способен да разреша този проблем въпреки всичките си връзки и контакти".

ISW: Путин издигна ЧВК "Вагнер" до статута на руска армия

ISW: Путин издигна ЧВК "Вагнер" до статута на руска армия

Русия готвила масирана ракетна атака за 24 февруари

Пригожин отбеляза, че военното производство на Русия в момента е достатъчно за снабдяване на войските, които воюват на фронта и трудностите с доставките, които изпитват неговите бойци, са резултат от умишлени решения.

Тези, които ни пречат да спечелим тази война, съвсем пряко работят за врага, подчерта той.

От началото на конфликта Пригожин е в открита вражда с генералите и служителите на Кремъл, които обвинява в недостатъчно усърдие при провеждането на военната кампания срещу Киев. Най-остро той критикува Министерството на отбраната, което упреква, че се опитва да присвои заслугите за постиженията на "Вагнер" на бойното поле.

Откриха още едно гробище на вагнеровци - край Луганск

Откриха още едно гробище на вагнеровци - край Луганск

Роднини от месеци издирват

В аудиопосланието си Пригожин допълва, че неуточнените лица, които вини за недостига на боеприпаси, "ядат закуска, обяд и вечеря от златни чинии" и изпращат роднините си на почивка в Дубай - популярна дестинация за руския елит.

Миналата седмица Белият дом съобщи, че групата "Вагнер" е дала над 30 000 жертви от началото на руската инвазия в Украйна, като около 9 000 от тях са убити по време на бойните действия.

Вашингтон поясни, че около 90% от убитите в Украйна от декември насам са с присъди, като с това припомни за вербуването от Пригожин на затворници, които да участват в сраженията.