Руският президент Владимир Путин посочи, че доброволците, военнослужещите на договор и всички в руските въоръжени сили са равни и че руските власти работят по осигуряването на социални помощи за всички семейства, включително и за тези на бойците от частните военни формирования (ЧВК).

Макар че Путин не споменава изрично Групата "Вагнер", намекът за ЧВК подсказва, че Путин до известна степен разглежда такива нередовни военни формирования като равностойни на конвенционалните руски сили.

Предоставянето на социални гаранции на семействата на ЧВК, особено на "Вагнер", би отбелязало отклонение от неотдавнашните опити на Путин да лиши "Вагнер" от права и да се доближи до структурата на руското Министерство на отбраната (МО).

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Украински официални лица заявяват, че руските сили имат за цел да превземат Бахмут до първата годишнина от нахлуването в Украйна, което би изисквало значително по-бърз темп на руското настъпление от този, наблюдаван от много месеци насам.

Пригожин очаква Бахмут да бъде обкръжен до април

Пригожин очаква Бахмут да бъде обкръжен до април

Зависело обаче от това колко западни оръжия бъдат доставени на Украйна

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви на 16 февруари, че руските сили възнамеряват да превземат Бахмут до 24 февруари, за да отбележат първата годишнина от нахлуването в Украйна, и планират да нанесат масирана серия от ракетни удари по повод на тази дата.

Финансистът на Групата "Вагнер" Евгений Пригожин наскоро заяви, че очаква бойците на Групата "Вагнер" да обкръжат Бахмут до март или април, а прагматичните оценки на Пригожин за руския напредък в района на Бахмут като цяло са по-близки до тактическите реалности, отколкото до прогнозите за бърз руски напредък.

Според съобщенията руските сили увеличават използването на военновъздушни сили в Украйна, но е малко вероятно да отделят значителни количества въздушни сили за бойни операции над контролираната от Украйна територия. На 14 февруари Financial Times (FT), позовавайки се на споделени разузнавателни данни на членове на НАТО, съобщи, че Русия масово използва самолети с фиксирани и въртящи се крила в близост до руско-украинската граница, и предположи, че руски изтребители могат да подкрепят наземна офанзива.

Американски експерт: Боевете за Бахмут нямат практически смисъл

Американски експерт: Боевете за Бахмут нямат практически смисъл

Според него Киев има малки шансове да запази града

Руската опозиционна медия "Важни истории", позовавайки се на вътрешен източник от руското Министерство на отбраната (МО), съобщи на 16 февруари, че руските военни променят тактиката си и се ангажират да използват големи количества въздушна сила в Украйна.

Високопоставен служител на НАТО съобщи, че 80% от руската въздушна сила остава непокътната и че руските сили се опитват да обезвредят украинската противовъздушна отбрана в подготовка за мащабна кампания за нанасяне на удари.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи на 16 февруари, че броят на руските полети се е увеличил през последната седмица до нива, наблюдавани за последен път през лятото на 2022 г., но отбеляза, че руските сили не са увеличили въздушното си присъствие в Украйна, и прецени, че руските сили вероятно не се подготвят за продължителна въздушна кампания.Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че настоящите възможности на украинската противовъздушна отбрана не са достатъчни за борба с подновена вълна от въздушни нападения, но заяви, че няма непосредствени признаци за масирана руска въздушна атака.

Шойгу рапортува за успехи, но не обяви контрол над Бахмут

Шойгу рапортува за успехи, но не обяви контрол над Бахмут

Доставките на западни нападателни оръжия за Киев въвличат страните от НАТО в конфликта

Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин продължава да атакува доверието в руското Министерство на отбраната (МО). На 16 февруари артилеристите от Група "Вагнер" публикуваха в социалните медии видеоклип, в който твърдят, че артилерийските елементи на Група "Вагнер" нямат артилерийски боеприпаси и са "отрязани" от доставките на боеприпаси - намеквайки, че руското МО саботира доставките на боеприпаси на Група "Вагнер", въпреки твърденията на Пригожин, че Група "Вагнер" е основната боеспособна сила на фронта.

Пригожин засили този наратив, когато руските медии го помолиха за коментар относно видеото, заявявайки, че тези артилеристи са ефективни бойци, които просто искат необходимите доставки за успех на бойното поле.

На 16 февруари руските сили нанесоха още един ракетен удар по инфраструктурни обекти в Украйна. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 32 ракети по въздух и море срещу Украйна, включително 12 крилати ракети Kh-101/Kh-555 от самолети Ту-95МС над Каспийско море, 8 крилати ракети "Калибр" от фрегата в Черно море, 12 крилати ракети Kh-22 от бомбардировачи Ту-22М3 с далечен обсег над Курска област и 2 крилати ракети Kh-59 от самолети Су-35 над Мелитопол, Запорожка област.

Русия и Украйна си размениха по 100 военнопленници

Русия и Украйна си размениха по 100 военнопленници

Това е поредната размяна на пленници между двете страни

На 16 февруари руският президент Владимир Путин се срещна с комисаря по правата на детето на Руската федерация Мария Лвова-Белова, която потвърди, че Кремъл е пряко замесен в улесняването на депортирането и осиновяването на украински деца в руски семейства.

Основни изводи

  • На 16 февруари руските сили нанесоха поредната серия ракетни удари по инфраструктурни обекти в Украйна.
  • На 16 февруари руският президент Владимир Путин се срещна с комисаря на Руската федерация по правата на детето Мария Лвова-Белова, която потвърди, че Кремъл е пряко ангажиран с улесняването на депортирането и осиновяването на украински деца в руски семейства.
  • Украински официални лица заявяват, че руските сили имат за цел да превземат Бахмут до първата годишнина от нахлуването в Украйна, което би изисквало значително по-висока скорост на руското настъпление от наблюдаваната напоследък.
  • Съобщава се, че руските сили увеличават използването на въздушни сили в Украйна, но е малко вероятно да се опитат да увеличат драстично въздушните операции над контролираната от Украйна територия.
  • Русия и Украйна размениха 202 военнопленници в рамките на размяна "един за един".
  • Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин продължава деликатно да атакува доверието в руското Министерство на отбраната (МО).
  • Руските сили продължиха настъпателните операции северозападно от Сватово и край Кременна.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции около Бахмут, по западните покрайнини на град Донецк и в западната част на Донецка област.
  • Руски източници твърдят, че украинските сили са продължили разузнавателни действия по река Днепър в Херсонска област.
  • Съобщава се, че руското Министерство на отбраната (МО) продължава усилията си за набиране на военнослужещи в затворите.
  • Руските окупационни служители продължават да полагат усилия за интегриране на окупираните райони в руската правна система.
  • Президентът на Беларус Александър Лукашенко повтори дългогодишната си шаблонна реторика, че беларуските сили ще нападнат Украйна, ако Украйна или Западът нападнат Беларус.