Руският президент Владимир Путин подписа указ, позволяващ на държавата да отстранява директорите и акционерите на всички компании, които не изпълняват в срок дадените им от държавата военни поръчки в условията на военно положение, съобщава "Ройтерс".

Указът ще позволи на Министерството на икономиката да определя нов външен администратор, който да поеме управлението на такива компании.

През октомври Путин обяви, че въвежда военно положение в четирите региона на Украйна, чиято анексия обяви Москва - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. Този ход обаче беше осъден като незаконен от повечето страни.

Русия увеличава драстично бюджета за отбрана през 2023 г.

Русия увеличава драстично бюджета за отбрана през 2023 г.

Със 150% скачат предвидените средства за МО

Година след началото на войната с Украйна, руският лидер не е обявил военно положение, като все още се намира официално в положение на провеждане на "специална военна операция", но на практика постави икономиката на страната на военновременни основи - фабрики и заводи от отбранителната промишленост работят денонощно на три смени, за да отговорят на нужните на армията.

Новият указ ще се прилага за компании, които "нарушават задълженията си по държавен договор, включително не предприемат мерки за гарантиране на доставките".

В постановлението се уточнява, че то ще влезе в сила от датата на публикуването му, т.е. от този петък.

В указа за разпореждане на мерките властите се позовават на член 8 от Закона за военното положение. В него се казва, че по време на военно положение действително могат да бъдат наложени ограничения върху финансовата и икономическата дейност на дружествата, изпълняващи държавни поръчки в областта на отбраната.

Кремъл обясни скритите икономически данни с хибридната война срещу Русия

Кремъл обясни скритите икономически данни с хибридната война срещу Русия

Дори цифрите, които са технически верни обаче, могат да прикриват по-широки проблеми

По този начин външно управление вероятно ще бъде въведено само в дружествата, които са регистрирани в окупираните територии и които изпълняват държавни поръчки в областта на отбраната. В тези региони компаниите наистина започнаха да се появяват в руските регистри - или като нови "собственици" на украински предприятия, или като компании, създадени от Русия за възстановяване на разрушени от нея територии, както в Мариупол.

Интересното е обаче, че един от предишните укази, които бяха подписани от Владимир Путин, ограничаваше разпространяването на статистическа информация, или по-точно разширяваше възможностите за нейното поставяне под особен режим или режим на секретност.

Запитан по-рано на ежедневен брифинг дали може да бъде въведено военно положение в определени области на Русия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е в правомощията на президента, но не уточни дали Путин планира подобен ход.

Путин не жали средства за армията - обещава модерно оборудване и ракети "Сармат"
Обновена

Путин не жали средства за армията - обещава модерно оборудване и ракети "Сармат"

Президентът е доволен, че бойните способности на Русия "непрекъснато нарастват"