Руският президент Владимир Путин подписа закон, който дава право на правителството да преустановява предоставянето и разпространението на официална статистическа информация. По този начин се създава гъвкав механизъм, позволяващ на кабинета да взема бързи решения относно степента на достъп до статистически данни от геополитическо значение, пише държавната ТАСС. Законът е публикуван на официалния портал за правна информация.

"Решенията на руското правителство за актуализиране (коригиране) на федералния план за статистическа работа могат да установяват специфики на достъпа до официална статистическа информация, включително временно спиране на нейното предоставяне и разпространение", се казва в текста на закона.

В момента федералният закон "За информацията, информационните технологии и защитата на информацията" предвижда, че достъпът до публично достъпна информация може да бъде ограничаван само с други федерални закони. Други начини за налагане на ограничения са позоваването на затворен характер на определени данни или засекретяване на информация на няколко нива.

В новия документ се обръща особено внимание на новите територии - Донецката и Луганската народна република, Запорожката и Херсонската област, анексирани от Русия през септември 2022 и включени в Росстат от януари 2023.

От януари 2023 г. в четирите нови региона на Руската федерация са създадени териториални органи на Росстат, които събират статистически данни, описващи социално-икономическото положение на новите субекти, включително основни демографски показатели, данни за цените, развитието на производството, транспорта, търговията, потребителския пазар и данни за пазара на труда, необходими за вземане на оперативни управленски решения. Досега обаче тези статистически данни не са били ограничена информация.

Законът позволява на новите региони до 1 януари 2026 г. да избират как да предоставят статистически данни, документирани във федералните формуляри за статистическо наблюдение. Данните могат да се предоставят както на хартиен носител, така и по електронен път.

Кремъл обясни скритите икономически данни с хибридната война срещу Русия

Кремъл обясни скритите икономически данни с хибридната война срещу Русия

Дори цифрите, които са технически верни обаче, могат да прикриват по-широки проблеми

Припомняме, през юли 2022 г. руският президент подписа указ, с който се въведоха редица мерки за регулиране на финансовия пазар, включително възможността за реорганизация на банките и запазването в тайна на златните и валутните резерви на страната. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков.обясни, че ограничаването на достъпа до статистически показатели за руската икономика е свързано с хибридната война, която се води срещу Русия.