Шефът на военното разузнаване на Литва каза, че Русия има достатъчно ресурси, за да продължи войната в Украйна още две години със сегашния интензитет, пише "Ройтерс".

Москва твърди, че е започнала своята "специална военна операция" в Украйна преди година за борба със заплаха за сигурността. Киев и Западът го наричат непредизвикана война за подчиняване на независима държава.

"Ресурсите, с които Русия разполага в момента, биха били достатъчни, за да продължи войната със сегашния интензитет в продължение на две години", каза пред репортери шефът на литовското разузнаване Елегиюс Паулавичюс.

"Колко дълго Русия ще може да води война ще зависи и от подкрепата за руската армия от държави като Иран и Северна Корея", добави той.

САЩ с нови санкции срещу китайски фирми, работещи с Иран

САЩ с нови санкции срещу китайски фирми, работещи с Иран

Зради подкреба с компоненти за дронове, които стигат и до Русия

Паулавичюс представя национален преглед на заплахите от литовските разузнавателни агенции, които също твърдят, че хакери, свързани с руското и китайското правителство, многократно са се опитвали да проникнат в компютрите на литовското правителство през 2022 г.

"Техен приоритет остава непрекъснатото дългосрочно събиране на информация, свързана с литовските вътрешни и външни работи", казаха агенциите.

Не се казва дали опитите за хакване са били успешни.

Литва бе един от най-острите критици на Русия в Европейския съюз и се сблъска с гнева на Китай, след като позволи на Тайван да отвори де факто посолство през 2021 г.

Службата на китайския пратеник във Вилнюс не отговори веднага на искане за коментар. Русия многократно отхвърли обвиненията в хакерски дейности в чужбина.

Разузнавателните служби на Литва заявиха, че санкциите не са навредили на способността на Русия да финансира своите военни, тъй като тя пренасочва ресурси към тях от общественото благосъстояние.

Русия използва "дълги вериги от посредници", за да набави санкционирани западни технологии, а нейната армия се адаптира за дългосрочна конфронтация със Запада и ще даде приоритет на усилията за възстановяване на военното си присъствие в региона на Балтийско море, където ще остане заплаха и източник на нестабилност.

"Това ще зависи до голяма степен от продължителността и резултата от войната в Украйна - колкото по-дълга и по-скъпа е войната, толкова повече време ще отнеме", се казва в доклада.

Литва иска не само изтребители, но и ПВО за източния фланг на НАТО

Литва иска не само изтребители, но и ПВО за източния фланг на НАТО

Отбраната на балтийските държави трябва да се основава и на "надеждни сили на място"