Стрелба по движещ се автомобил бе докладвана в Климовския район на Брянска област. Един човек е загинал, а дете е ранено, съобщи управителят на областта Александър Богомаз в канала си в "Телеграм". Според него виновни за това са украински диверсанти, съобщава ТАСС.

"Днес диверсионно-разузнавателна група (ДРГ) влезе в село Любечане, Климовски район от Украйна. Диверсанти са стреляли по движеща се кола. В резултат на обстрела е убит един жител, ранено е десетгодишно дете", написа той в "Телеграм". Брянска област граничи с Украйна.

По късно бе съобщено за "престрелка с украински диверсанти", които са проникнали в граничната територия на Брянска област. Според събеседник на ТАСС в правоохранителните органи, диверсанти са атакували селата Любечане и Сушани, между които има около 15 км по права линия. Става въпрос за няколко десетки въоръжени лица. Село Сушани е било атакувано и с дрон, но не става ясно дали той е бил свален или е достигнал целта си.

"Групи украински диверсанти влязоха в две села, като в едно от тях взеха местни жители за заложници. Войниците на Националната гвардия влязоха в сблъсък с бойците", каза източникът.

Сред цивилните има загинали и ранени. Съобщава се и за шестима заложници. В района действат сили на Федералната служба за сигурност (ФСБ). По-късно бе съобщено, че от заложниците е освободен фелдшера на село Любечане.

Президентът на страната Владимир Путин свиква извънредно Съвета за сигурност на страната на 3 март. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга по-ранни съобщения, че такова заседание ще се проведе днес или вече се провежда. Той потвърди събитията в Брянска област: "Става дума за терористична атака. Сега се предприемат мерки за унищожаването на тези терористи", каза говорителят на Кремъл.  

"Президентът Путин е в Кремъл, получава редовни доклади от правоприлагащите органи. По-специално, ръководителят на ФСБ (Александър) Бортников, министърът на отбраната (Сергей) Шойгу и началникът на Националната гвардия (Виктор) Золотов са му докладвали. Говорим за събитията, които се развиват в Брянска област във връзка с атаката на украинските бойци", каза Песков.

Освен това, както отбеляза прессекретарят на руския лидер, Путин поддържа връзка с губернатора на Брянска област Александър Богомаз. "Путин получава доклади от Александър Богомаз, губернатор на Брянска област, за ситуацията на място и мерките, които се предприемат, преди всичко за осигуряване на безопасността на нашите граждани", каза говорителят на Кремъл.

Историята с украинските диверсанти, които уж са влезли на територията на Руската федерация, е класическа провокация, каза Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна.

"Русия иска да изплаши собствения си народ, за да оправдае по някакъв начин нападението срещу друга държава и нарастващата бедност в годината на война. Междувременно партизанското движение в Русия става все по-силно и агресивно. Страхувайте се от вашите партизани", написа той в "Туитър".

Експлозия е станала на територията на Тулска област, няма жертви и щети. На място работят представители на правоохранителните органи, съобщиха за ТАСС в четвъртък от Единната дежурна диспечерска служба (ЕДДС) на Киреевски район. Тулска област се намира южно от Москва и е в обсега на украинските дронове.

"Експлозията е регистрирана около 08:16 часа московско време (07:16 часа българско време). От мястото на експлозията до най-близките жилищни сгради има около един километър, няма щети. Кратерът не е много голям", каза източникът, добавяйки, че представители на прокуратурата , Следствения комитет и други структури работят на място.

Ръководителят на администрацията на Киреевския район Игор Цховребов уточни пред ТАСС, че няма пострадали в резултат на инцидента.

Комитетът за регионална сигурност (КРС) на Тулска област отбеляза, че кратерът от експлозията е открит в горския пояс. Оттам също потвърдиха, че няма ранени и загинали. Мястото, където е избухнал взривът, е отцепено. "На място работят специалисти и сапьори. Те ще установят какъв предмет се е (взривил), ще съберат отломките и ще ги отнесат за експертиза", съобщиха от КРС.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е задържан жител на Хабаровския край (в Далечния изток), който "се канел да предаде на украинското разузнаване информация за военни обекти на руското министерство на отбраната". Това съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността (ЦВО) на ФСБ.

"Пресечена е противозаконната дейност на жител на град Комсомолск на Амур, заподозрян в държавна измяна, съобщават от ЦВО." В хода на оперативно-издирвателните мероприятия е установено, че задържаният се е свързал с представител на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна чрез интернет с цел предаване на информация във връзка с военни съоръжения на Министерството на отбраната на Руската федерация, разположени на територията на Хабаровския край, която може да бъде използвана за извършване на саботаж и терористични действия, удари с високоточно оръжие и безпилотни летателни апарати в районите на товарене, поддръжка и маршрути на военна техника.

Следственият отдел на ФСБ е образувал наказателно дело по подозрение за извършване на престъпление по чл. 275 ("Държавна измяна") от Наказателния кодекс на Руската федерация, който предвижда от 12 до 20 години затвор.

След атаката с дронове: Путин настоява за по-строг граничен контрол с Украйна

След атаката с дронове: Путин настоява за по-строг граничен контрол с Украйна

Кремъл взема мерки