Украинската армия е успяла да свали руска ракета тип "Кинжал" за първи път от началото на войната. Информацията, която от вчера се прокрадна в украинските медии бе потвърдена днес официално от командващият на Военновъздушните сили на Украйна Николай Олешчук, цитиран от УНИАН.

Това е станало по време на нощната атака на 4 април в небето над Киевска област. Ракетата е била свалена с помощта на системата Patriot. Х-47 е била изстреляна от МиГ-31К от руска територия.

"Поздравявам украинския народ с това историческо събитие! Да, ние свалихме "несравнимата" ракета "Кинжал", заявява Олешчук.

Николай Олешчук отправя и призив към украинците да не оповестяват информация, която може да се използва от врага. "Ние непременно ще съобщим какво, къде, с какво и кога. И това ще стане навреме", добавя Олешчук.

След края на въздушната тревога през нощта на 4 май военната администрация на град Киев съобщи, че тази нощ Русия е атакувала Киев с безпилотни самолети камикадзе, а също така е използвала ракета, вероятно от балистичен тип. Още тогава бе посочено, че какъв вид е била ракетата ще се потвърди след изследване на останките й.

Киев получи още две системи Patriot

Киев получи още две системи Patriot

Едната от системите е предоставена от САЩ, а другата съвместно от Германия и Нидерландия

"Кинжал" е най-модерният руски комплекс с хиперзвукови аеробалистични ракети. Руските изтребители-прехващачи МиГ-31К и МиГ-31И служат за носители на този тип ракети, които се отличават с радарна стелтност и висока маневреност и са предназначени да поразяват наземни и морски цел. Ракетните комплекси "Кинжал" са в бойна готовност във въоръжените сили на Русия от декември 2017 г. 

За първи път този тип ракета бе използвана именно в Украйна на 18 март.

Руската армия не веднъж е изтъкнала, че хиперзвуковата ракета"Кинжал" се е оказала високоефективна и неуязвима за противовъздушната отбрана на противника по време на "специалната военна операция".

Украинската ПВО е безсилна срещу нашите кинжали, доволни в Русия

Украинската ПВО е безсилна срещу нашите кинжали, доволни в Русия

Руските сили са поразили над 1300 важни украински обекта