Бившият министър на отбраната и специален представител на руския президент за природозащитни дейности Сергей Иванов говори за разходите за бюджета на Русия за създаването на най-новите руски оръжейни системи, представени през 2018 г.

"Няма да крия, аз участвам от началото в разработването на онези видове оръжия, които сега се появиха на въоръжение в руската армия, за които президентът говори наскоро в посланието си: и "Авангард", и "Пересвет", и "Посейдон" и много други. Отне 10 години, за да го (направим) без напрежение, без надуване на фанфари, без огромни финансови усилия, тоест, постепенно, по 10-20 млрд. рубли годишно (20 млрд. рубли се равняват на малко над 223 млн. евро)", разкри Сергей Иванов, цитиран от "Новости".

По думите му за настоящия годишен бюджет от 1 трлн. рубли на руските въоръжени сили това са почти незабележими разходи.

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия
на живо

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия

Путин говори пред Федералното събрание

"Направихме го, без да се напрягаме. Без излишен пропаганден шум. Когато го направихме, тогава го обявихме. Не вдигахме много шум", добави Иванов, говорейки на събитие на Руското военно-историческо дружество в Москва.

През 2018 г. руският президент Владимир Путин в посланието си пред Федералното събрание говори за създаването на хиперзвуково оръжие - комплексите "Авангард" и "Кинжал".

Той отбеляза, че тези ракети били способни да преодолеят всякакви системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Те пренасят както конвенционални, така и ядрени заряди на разстояние до 2000 километра. Бойната единица "Авангард" можела да развие скорост 20 пъти по-голяма от скоростта на звука.

Русия се похвали с ново успешно изпитание на хиперзвуковата ракета "Циркон"

Русия се похвали с ново успешно изпитание на хиперзвуковата ракета "Циркон"

Поразила е условна цел на разстояние от 350 км

По-късно стана известно за разработването в Русия на хиперзвуковата крилата ракета "Циркон", чиято скорост е M=9 (число на Мах), а обхватът на полета - повече от 1000 километра. "Циркон" се планира да въоръжи надводни и подводни кораби - както перспективни, така и вече в процес на строителство.

По време на изпитанията скоростта на ракетата "Циркон" е превишила M=8. Последен етап на проверка ще станат изстрелванията от подводници, планирани за 2021 г., след което руското военно министерство планира да започне серийни доставки.

Друга очаквана разработка за руския военноморски флот е подводният безпилотен апарат "Посейдон". Той е оборудван с ядрен двигател, така че обхватът му на действие не е ограничен. Бойната част може да бъде както конвенционална, така и ядрена. За да се достави до необходимата зона, се използват подводници, докато самият той е значително по-бърз от подводниците и е способен да се гмурка на дълбочина повече от километър.

В Русия пуснаха на вода подводницата-носител на "Посейдон"

В Русия пуснаха на вода подводницата-носител на "Посейдон"

Заради особената секретност на проекта е забранено заснемането на подводницата

През ноември Кристофър Форд, който е помощник държавен секретар на САЩ по международната сигурност и неразпространението на ядрени оръжия, изрази опасения, че "Посейдон" може да се използва за потапяне на американски градове с помощта на "радиоактивно цунами".

Лазерният комплекс "Пересвет" вече влезе в експлоатация в руските стратегически ракетни войски през декември 2019 г. В посланието си пред Федералното събрание Путин заяви, че работата му се основавала на нови физически принципи. Според експерти той се предполага, че изпълнява задачи по противовъздушна и противоракетна отбрана, но по-голямата част от информацията за него е засекретена.

Русия пусна видео на разгръщането на новия боен лазер "Пересвет"

Русия пусна видео на разгръщането на новия боен лазер "Пересвет"

Способен е да разстройва "дронове, ракети и самолети"