Гръцкият министър-председател каза в четвъртък, че страната му ще използва дронове и ще инсталира сензори за температура в горите, за да подобри превантивното гасене на пожари след критики от страна на активисти за климата заради опустошителния горски пожар в Еврос, горящ почти две седмици, предава Ройтерс.

Горските пожари през лятото са често срещани в средиземноморската страна, но правителството каза, че изключително сухите, ветровити и горещи условия, които учените свързват с изменението на климата , са ги влошили тази година, налагайки евакуацията на хиляди хора.

Горски пожар в североизточния регион Еврос, най-смъртоносният пожар в Европа това лято, продължи да гори за 13-и ден в четвъртък, след като отне живота на най-малко 20 души, унищожи домове и поминък и изпепели хиляди хектари гори.

Стотици пожарникари продължиха да се борят с огромния пожар в Еврос в четвъртък след допълнителни евакуации през нощта.

"Въпреки че бяхме по-добре подготвени от всяка друга година, се сблъскахме с безпрецедентна комбинация от инциденти", каза премиерът Кириакос Мицотакис пред парламента, цитирайки тежката гореща вълна през юли, най-дългата в Гърция от години, последвана от необичайно силни ветрове.

Той каза, че властите са започнали стъпки за придобиване на повече от 100 дрона за наблюдение на горските пожари в реално време. Има също планове за инсталиране на температурни сензори на археологически обекти и в гори с висок риск, докато скоро ще бъдат наети около 500 горски специалисти и още 1000 пожарникари, каза Мицотакис.

Еколозите, които се застъпват за по-ефективни международни действия за ограничаване на изменението на климата, обвиниха гръцките власти, че харчат повече средства за гасене на пожари, отколкото за превенция.

Мицотакис каза, че десетки милиони евро са били похарчени за предотвратяване на горски пожари тази година, но това все още не е достатъчно.

"Дали климатичната криза е алиби за всичко? Не, не е", каза той пред законодателите, добавяйки обаче, че глобалното затопляне е помогнало за засилването на горските пожари, които през повечето време са били предизвикани от човешка небрежност или палеж.

В публикация в социалната медийна платформа X Службата за управление на извънредни ситуации "Коперник" каза, че пожарът в Еврос е опустошил най-малко 812,6 квадратни километра.

Световният фонд за дивата природа (WWF) заяви, че най-малко 30% от защитената гръцка гора Дадия-Лефкими-Суфли е била изгубена. Мицотакис каза, че ще поиска от европейски експерти да оценят причините за пожара и да предложат начини за подпомагане на възстановяването на гората.

Пожарът край Александруполис се разгоря с нова сила

Пожарът край Александруполис се разгоря с нова сила

Той се разгоря отново и може да обхване нови райони