Япония издаде извънредно предупреждение, докато мощният тайфун Шаншан се приближава към югозападната част на страната с проливен дъжд и силни ветрове, съобщава "Ройтерс".

Заради очакваната буря Toyota Motor прекрати операциите във всички свои местни заводи.

Авиокомпаниите и железопътните оператори също отмениха някои услуги през следващите дни, тъй като тайфунът, категоризиран като "много силен", идва с ветрове със скорост 50 метра в секунда и пориви до 70 метра в секунда.

"Необходима е максимална предпазливост, като се има предвид, че прогнозите са за силни ветрове, високи вълни и приливи, каквито не са били наблюдавани досега", предупреди Японската метеорологична агенция.

Тайфунът Ампил се отклони към Япония, отменени са влакове и полети край Токио

Тайфунът Ампил се отклони към Япония, отменени са влакове и полети край Токио

Анулираните полети засягат около 90 000 души, според съобщения в японски меди

Очаква се Шаншан да удари югозападния остров Кюшу през следващите няколко дни и да се приближи до централните и източните региони, включително столицата Токио, около уикенда.

Властите издадоха заповеди за евакуация на повече от 800 000 жители в префектура Кагошима в Кюшу и централните префектури Аичи и Шизуока.

В Аичи, където се намира централата на Toyota, са в неизвестност двама души, за които се смята, че са обитатели на къща, която се е срутила при свлачище по време на проливни дъждове. Трима жители на къщата са били извадени.

Тропическа буря засегна полетите и жп услугите в Япония

Тропическа буря засегна полетите и жп услугите в Япония

До момента няма данни за жертви

Toyota ще спре работата на всички 14 завода в Япония тази вечер до утре сутринта.

Тайфунът Шаншан ще удари Япония след тайфуна Ампил от миналата седмица, който също причини прекъсване на електричеството и наложи евакуации.

ANA Holdings обяви, че ще отмени над 210 вътрешни полета между сряда и петък от или за Югозападна Япония. Промените ще засегнат около 18 400 пътници.

Japan Airlines пък съобщи, че ще отмени 170 вътрешни полета до четвъртък. Общо 10 международни полета, изпълнявани от двете авиокомпании, също няма да се състоят.