Писателят Салман Рушди вероятно ще загуби окото си. Той е и с прекъснати нерви на ръката и с поражения по черния дроб. Това разкри "Ройтерс". Агенцията се позова на импресариото на писателя Андрю Уайли.

Той уточни, че Салман Рушди е на апаратно дишане.

"Новините не са добри. Салман вероятно ще загуби едното си око; нервите на ръката му са прекъснати; прободен е бил и черният му дроб, който също е увреден", заяви Андрю Уайли.

Писателят Салман Рушди е нападнат в Ню Йорк
Обновена

Писателят Салман Рушди е нападнат в Ню Йорк

Към момента състоянието му не е известно, "получил e видима прободна рана във врата"

Припомняме, че известният британски писател Салман Рушди беше намушкан с нож в областта на шията. Нападението стана малко преди негова реч на събитие в Ню Йорк.

Нападателят му е арестуван. Засега не са ясни мотивите му. 75-годишният Рушди веднага е бил откаран в болница, където е бил опериран.

Салман Рушди е британски писател от индийски произход. През 1988 г. романът му "Сатанински строфи" предизвиква силни противоречия в ислямския свят.

Книгата е забранена в много страни, като иранският аятолах Рухола Хомейни дори го обявява за вероотстъпник и определя награда от 3 милиона долара за главата му. Макар и в края на 90-те иранското правителство се дистанцира от фетвата, различни религиозни фондации продължават да предлагат награда за убийството му и тя дори бе увеличена на над 11 милиона долара.

Първият опит за атентат срещу писателя е същата година.