Пол Пелоси, съпругът на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, е бил "насилствено нападнат" след проникване в дома на двойката в Сан Франциско рано в петък, се казва в изявление на нейния офис, цитирано от Ройтерс.

"Нападателят е в ареста и мотивите за нападението се разследват", се казва в изявлението. "Г-н Пелоси беше откаран в болницата, където получава отлични медицински грижи и се очаква да се възстанови напълно."

Председателят на Камарата на представителите от Демократическата партия на САЩ не е била вкъщи по време на нападението рано сутринта.

Обстоятелствата около самото нападение остават неясни, включително как нападателят е влязъл в дома им.

Полицията в Сан Франциско съобщи, че е реагирала на сигнал за проникване в дома в 02:27 часа сутринта тихоокеанско време (12:27 часа българско време) и каза, че е арестувала един заподозрян. Допълнителни подробности се очакват на пресконференция, насрочена за 09:30 сутринта тихоокеанско време (19:30 часа българско време).

Пол Пелоси е бил лекуван за натъртвания, тежки отоци и други наранявания, след като е бил жестоко бит по главата и тялото от нападател с чук, съобщи Associated Press.

Президентът Джо Байдън се е обадил на Нанси Пелоси в петък сутринта, за да изрази подкрепата си, според говорителя на Белия дом Карин Жан-Пиер. Полицията на Капитолия, която отговаря за защитата на Конгреса, каза, че работи с ФБР и полицията на Сан Франциско по разследването.

Нападението е извършено по-малко от две седмици преди междинните избори на 8 ноември, на които запазването на контрола на демократите върху Камарата на представителите и Сената остава под въпрос.

Като лидер на Демократическата партия във Вашингтон и дългогодишен представител на един от най-либералните градове в Америка, Пелоси е честа мишена на републиканските критики. Офисът й беше разбит по време на нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. от поддръжници на тогавашния президент републиканец Доналд Тръмп, като тя самата е била сред целите на нападението.

Под домашен арест е жената, откраднала лаптопа на Пелоси

Под домашен арест е жената, откраднала лаптопа на Пелоси

Според защитата, няма доказателства за вината ѝ

През януари 2021 г. домът й беше вандализиран с графити с надписи ""Отменете наема" и "Искаме всичко", нарисувани върху къщата и свинска глава, оставена пред гаража, според съобщения в медиите.

Видни републиканци, като републиканския лидер в Сената Мич Макконъл, също са били обект на вандализъм.

82-годишният Пол Пелоси, който притежава базирана в Сан Франциско фирма за недвижими имоти и рисков капитал, беше осъден за шофиране под въздействието на алкохол, след като участва в автомобилна катастрофа през май, на пет дни затвор в окръг Напа, Калифорния.