Китай се възползва от ситуацията с коронавируса, като изнася нискокачествени тестове за COVID-19. Това съобщи в ефира на Fox News Питър Наваро, икономически съветник на Белия дом.

"Има много нискокачествени тестове, идващи от Китай сега, които дават неверни резултати и други дефекти", каза Наваро.

Тръмп отново нападна Китай заради коронавируса

Тръмп отново нападна Китай заради коронавируса

Напрежение между Белия дом и Пекин

Той посочи отново, че официален Пекин е скрил огнище на коронавирус в продължение на шест седмици и обвини Китай в разпространението на инфекцията. Според него Пекин може да ограничи огнището на вируса до Ухан, но той не го направил. Съветникът на Белия дом отбеляза, че в резултат стотици китайци са отлетели за Милано, Ню Йорк и други градове.

В началото на април "Блумбърг" писа, позовавайки се на източници, че Китай умишлено прикрива мащаба на огнището на коронавирус в страната, подценявайки броя на инфекциите и смъртността. Това заключение направиха американските разузнавателни служби.

Вече над 3 млн. заразени с новия коронавирус по света

Вече над 3 млн. заразени с новия коронавирус по света

САЩ са най-засегнатата страна в света

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също се усъмни в официалните данни на китайските власти за броя на починалите. Той каза още, че се провеждат разследвания за появата на коронавируса. От своя страа китайският президент Си Цзинпин заяви, че политизирането на пандемията и етикетирането не насърчава международното сътрудничество.