За да предотврати разпространението на новия щам на коронавирус - Омикрон в САЩ, администрацията на Белия дом подготвя по-строги изисквания за тестване за всички, които влизат в страната, включително и на американците.

Това съобщи в. "Вашингтон пост", позовавайки се на източници.

Според вестника всеки, който желае да влезе в САЩ, ще трябва да бъде тестван ден преди заминаването, независимо дали е ваксиниран или не и от коя страна лети. Досега тестовете трябва да бъдат завършени три дни преди качване на борда.

Съд в САЩ забрани задължителната COVID ваксинация в 10 щата

Съд в САЩ забрани задължителната COVID ваксинация в 10 щата

Байдън нареди задължителна ваксинация на здравните служители

Освен това се обмислят варианти за повторно тестване в рамките на три до пет дни след пристигането и седмична карантина, дори при отрицателни тестове. Нарушителите ще бъдат глобени.

Тези мерки са заложени в проект на заповед, изготвен от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, който се разглежда от служители на Министерството на здравеопазването и Белия дом.

Наблюдателите не изключват мерките да бъдат обявени от президента Джо Байдън в четвъртък, когато планира да разкрие стратегия за борба с инфекцията през зимата.

Президентът, говорейки в Мичиган, каза, че ваксинациите и реваксинациите ще бъдат гръбнакът на стратегията, а не мерките за ограничаване на икономическата активност. Той отбеляза, че щамът Омикрон е фактор на тревожност, но не и фактор на паника.

От понеделник обаче САЩ прекъснаха полетите до осем африкански държави, където Омикронът вече се разпространява.