Противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия за два часа в събота вечер е прихванала пет безпилотни летателни апарата и една балистична ракета, които са били изстреляни от поддръжници на йеменското движение "Ансар Аллах" (хути). Това съобщи в неделя телевизия "Ал Арабия".

Арабската коалиция, ръководена от Рияд, заяви, че ракетната атака е била насочена към столицата на кралството. Безпилотните летателни апарати са били насочени срещу "цивилни цели" в Джизан и село Хамис Мушайт (провинция Асир), граничещо с Йемен. Алиансът повтори, че "предприема всички оперативни мерки за защита на цивилни лица и граждански обекти в съответствие с международното хуманитарно право".

Саудитска Арабия свали дрон, изстрелян от Йемен

Саудитска Арабия свали дрон, изстрелян от Йемен

Напрежението в региона се увеличава

В Йемен от август 2014 г. конфронтацията между правителствените сили и хутите продължава. Тя навлезе в най-активната си фаза с нахлуването в страната през март 2015 г. от коалиция, ръководена от Саудитска Арабия. Конфликтът създаде най-голямата хуманитарна криза в света. Според ООН над 24 милиона йеменци - приблизително 80% от населението на страната - се нуждаят от хуманитарна помощ, а броят на вътрешните бежанци надхвърля 3 милиона.