Британската петролна компания BP е изразходвала до този момент 2 милиарда долара за отстраняване на петролния разлив в Мексиканския залив, съобщава БиБиСи.

Тази сума включва разходите за ликвидиране на разлива, запечатване на кладенци, изплащане на суми по заведени искове от засегнатите страни.

Нефтеният разлив нанесе поражение в няколко щата - Луизиана, Алабама, Мисисипи, Флорида, като предизвика най-голямата екологична катастрофа в района.

Този инцидент бе причина за най-големия разлив на петрол в САЩ.

Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на компанията Тони Хауърд планира да посети Русия, за да увери президента на страната Дмитрий Медведев в това, че компанията не е на границата на фалита заради аварията.

По време на заседание на управителния съвет бе решено компанията да обяви пускането на облигации за 10 млрд. долара и да разпродаде активи също за 10 млрд. долара.

Според експерти това посещение на Хауърд в Русия е, за да бъде направен отчет на средствата, които компанията е изразходвала за отстраняването на петролния разлив в Мексиканския залив. Според вестника, до момента тази сума е достигнала.

Представител на „Бритиш петролеум" в Русия е компанията TNK-BP.