Пожар избухна на 21 април в сградата на Централния изследователски институт на войските за въздушно-космическа отбрана в центъра на руския град Твер, близо до Москва, предава ТАСС.

Съобщението за пожара е получено в 11:08 часа местно време (съвпада с българското) в Главното управление на Министерството на извънредните ситуации. Центърът на града е сериозно задимен. Огънят е възникнал на втория етаж на сградата, но бързо се е разпространил през дървените подове и празнини и е погълнал горните три етажа от общо четири.

Персоналът на научната институция на руското министерство на отбраната - повече от 30 души - е бил евакуиран. Първоначално площта на пожара е била хиляда квадратни метра, но след това се разраснал.

В резултат на пожара покривът се е срутил по цялата площ на сградата. Според регионалното управление на Министерството на извънредните ситуации няма опасност огънят да се разпространи към съседни сгради.

За гасенето на пожара са изпратени шест противопожарни екипа, участвал и хеликоптер. Заради пожара  центърът на града е задимен. Общо в гасенето са участвали над 240 души, 69 единици техника.

В 16:35 часа бе съобщено за за локализиране на пожара на площ от 2,5 хиляди квадратни метра. По предварителни данни причина за запалването е станала повреда на електропреносната мрежа на сградата и старо окабеляване.

Към 20:00 часа пожарът е ликвидиран. Засега няма яснота какви документи и разработки са пострадали при пожара и дали могат да бъдат възстановени. 

Според източник на ТАСС в службите за спешна помощ в региона, в резултат на инцидента са загинали шест души, 27 са ранени. В същото време представител на Бърза помощ в Твер съобщи за 20 пострадали. От областното Главно управление на Министерството на извънредните ситуации потвърдиха наличието на пострадали, без да уточняват техния брой.

Според службите за спешна помощ някои от пострадалите са вдишали дим, много са ранени, скачайки от прозорците на горяща сграда. За оказване на помощ на място са пристигнали 14 линейки. В болници в града са настанени 13 души.

Пресслужбата на правителството на Тверска област съобщи, че на мястото на инцидента е създаден оперативен щаб, който координира работата по гасенето на пожара. Движението в района е отцепено.

Военната прокуратура на Тверския гарнизон е започнала разследване на пожара.