Най-малко шестима души загинаха, след като тайфунът Шаншан се придвижи на изток през Япония в събота, предизвиквайки предупреждения за свлачища и наводнения на стотици километри от центъра на бурята, предава "Ройтерс".

Кадри на националната телевизия NHK показаха домове с частично отнесени покриви, на фона на коли които се опитват да се придвижат по наводнените пътища в югозападната част на страната. Бурята връхлетя остров Кюшу в четвъртък, като доведе до рекордни нива на валежи.

Един човек е изчезнал, а повече от 100 са ранени, съобщи Японската агенция за управление на пожари и бедствия. Повече от 35 000 домове са били без електричество в префектура Кагошима в южната част на Кюшу, според Kyushu Electric.

Шаншан, с център в Тихия океан на около 480 км югозападно от Токио в 12:50 ч. (03:50 GMT), предизвика проливен дъжд чак до най-северната префектура на Хокайдо, въпреки че беше понижен до тропическа буря в петък. Поривите на вятъра достигаха до 25 метра в секунда (90 км/ч).

Властите издадоха предупреждения за наводнения и свлачища в цялата страна. Спрени са въздушните и железопътните услуги и са затворени редица фабрики.

Очаква се бурята да отслабне през уикенда, но да продължи да носи проливен дъжд, съобщи NHK.

Тайфунът "Шаншан" взе жертви в Япония

Тайфунът "Шаншан" взе жертви в Япония

Над 250 000 домакинства останаха без ток