Нефт и отломки от горящ товарен кораб са покрили западното крайбрежие на Шри Ланка, съобщава Би Би Си.

Пожарът на контейнеровоза "X-Press Pearl", плаващ под сингапурски флаг, бушува вече осем дни край бреговете на страната. Корабът превозва 1486 контейнера, включително 25 тона азотна киселина и други химически вещества. Натоварен е бил на 15 май в индийското пристанище Хазира.

Военноморският флот на Шри Ланка съвместно с индийските военноморски сили се опитват да потушат пожара на фона на растящите страхове от огромна екологична катастрофа.

Ако корабът потъне, стотици тонове нефт могат да изтекат в морето, което ще окаже неблагоприятно въздействие върху морската флора и фауна.

Снимка 532668

Източник: EPA/БГНЕС

Силното вълнение и мусонните ветрове допълнително възпрепятстват операцията. Въпреки че огънят е овладян, екипите все още не могат да се качат на борда на кораба, тъй като е твърде горещо.

Военноморският флот иска да изтегли кораба в по-дълбоки води, но за целта експертите първо трябва да направят оценка на структурата му, за да видят дали това ще бъде възможно.

Снимка 532669

Източник: EPA/БГНЕС

Най-засегнати са плажовете край Негомбо, които са покрити с отломки. Мястото е популярна туристическа дестинация. Освен това основното препитание на по-голямата част от населението в Негомбо е риболовът. Това означава, че евентуален по-сериозен разлив на нефт би бил двоен удар за града. Засега риболовът е забранен.

Въпреки че плажовете са покрити с нефт, по-големият проблем в момента са отломките, които се състоят предимно от малки пластмасови пелети. Еколози алармират, че опасността от тези пелети е, че те се носят по водата и в крайна сметка се разпадат в морето, отделяйки голямо количество вредни за морския живот микрочастици.

Снимка 532670

Източник: EPA/БГНЕС