Швеция е регистрирала рекордните 7 935 заразени с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, съобщават световните информационни агенции.

Предишният рекорд от 7 240 заразени за 24 часа беше регистриран на 20 ноември.

През последното денонощие в скандинавската страна са починали още 58 души, с което общият брой на починалите от началото на епидемията в Швеция вече е 7 354 души.

Стефан Льовен: Швеция се провали с либералните мерки, да бъдем по-отговорни

Стефан Льовен: Швеция се провали с либералните мерки, да бъдем по-отговорни

Covid-19 вече е убил повече от 6000 шведи, като общите случаи са над 200 000

Смъртността в страната на глава от населението е няколко пъти по-висока от тази на нейните скандинавски съседи, но по-ниска от някои по-големи европейски страни.

Междувременно стана ясно, че Дания ще затегне действащите ограничителни мерки във връзка със заразата, за да обхване почти 80% от населението, след като страната регистрира рекорден брой заразени в рамките на последното денонощие.

"Налице е широко разпространена инфекция в цялото общество и начеващ натиск върху болничната система", изтъкна датският министър на здравеопазването Магнус Хюнике пред репортери, като добави, че се очаква допълнителен ръст на заразените през следващите дни.

В понеделник правителството обяви частично затваряне на 38 общини, включително столицата Копенхаген, след като видя признаци на бързо нарастване на заразените, в резултат на което бяха затворени барове, ресторанти и музеи.

Общо 69 общини сега ще бъдат изправени пред по-строги ограничителни мерки от петък, обхващащи почти 80% от населението.

През последните 24 часа в Дания са регистрирани 3 132 новозаразени, което е рекорд за страната по време на епидемията. С това от началото на епидемията заразените надхвърлиха 100 000 души. Това също така съвпада с рекорден брой направени тестове, а именно - над 110 000 броя.