Швейцарското правителство представи предложения за широки нови ограничения с нарастването на заразените с COVID-19, включително забрана на неваксинирани хора да посещават ресторанти и културни дейности, както и изисквания за работа от вкъщи, информира "Франс прес".

Правителството представи две предложения за нови мерки, целящи овладяване на нарастващите темпове на заразяване, и уточни, че окончателното решение ще бъде обявено във вторник.

"Бих искал да кажа да се наслаждавате на празниците", отбеляза президентът Ги Пармелин на пресконференция, като добави, че "за съжаление правителството трябва отново да предложи допълнителни мерки, за да спре нова вълна" от заразени.

В Швейцария с голямо мнозинство подкрепиха COVID-19 сертификата

В Швейцария с голямо мнозинство подкрепиха COVID-19 сертификата

Звучен шамар от швейцарските избиратели за противниците на мерките

Понастоящем за влизане в ресторанти и широк спектър от обекти се изисква т. нар. COVID сертификат, удостоверяващ, че притежателят или се е възстановил от COVID-19, или е бил ваксиниран, или е дал отрицателна проба.

Но и двете предложения на правителството до голяма степен биха изключили неваксинираните хора, независимо дали имат отрицателен тест.

"Убеден съм, че ваксината остава най-добрият ни шанс да сложим край на тази повтаряща се криза", посочи Пармелин, призовавайки всички онези, които все още не са получили ваксина, да получат такава.

В Швейцария се готвят за петата вълна на COVID-19

В Швейцария се готвят за петата вълна на COVID-19

Предупреждение на властите

Съгласно двете правителствени предложения само хора, които са се възстановили от COVID-19 или са били ваксинирани, ще имат достъп до културни и спортни събития на закрито.

За разлика от сега, те ще трябва да носят маска.

На места, където носенето на маски не е възможно, като ресторанти, нощни клубове или басейни, ще се изисква отрицателен тест съгласно един от сценариите.

Съгласно втория, по-строг сценарий, всички такива места ще бъдат затворени.

Ето как Швейцария стимулира ваксинацията

Ето как Швейцария стимулира ваксинацията

Мерки срещу пандемията

И в двата случая правителството посочи, че работата от дома отново трябва да стане задължителна, а студентите трябва да се върнат към дистанционното обучение.

Швейцария, както и голяма част от Европа, е засегната от пета вълна от заразени.

Богатата Алпийска република с около 8,6 млн. души население досега е регистрирала 1,1 млн. заразени с коронавируса и над 11 300 починали.

Повече от 66 процента от населението е ваксинирано.

В Швейцария – само с PCR тест, независимо дали сте ваксиниран или преболедувал

В Швейцария – само с PCR тест, независимо дали сте ваксиниран или преболедувал

Посолството ни в Берн: +41 31 351 14 55; +41 31 351 78 06

Тази седмица Швейцария регистрира над 12 300 новозаразени за 24 часа - най-високият брой за денонощие от началото на пандемията.

"Епидемиологичната ситуация е много критична и се развива в неблагоприятна посока", предупреди правителството в изявление.

Той подчерта, че натискът върху болниците и интензивните отделения в цялата страна отново нараства.

"Делта" вариантът на вируса остава доминиращ, но правителството заяви, че се страхува, че новият, силно мутирал вариант "Омикрон", който изглежда е най-предаваемият досега, рискувал допълнително да влоши ситуацията.