Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция. Трусът предизвика паника в един град, нанесе щети на сгради и рани петима души. Това съобщава "Асошиейтед прес", позовавайки се на официални лица и новинарски репортажи.

Земетресението е с епицентър в района на град Самсат в провинция Адъяман. То е последвано от още четири труса, като най-силният е с магнитуд 4,4 по Рихтер, информират от правителствената агенция за управление на бедствията и авариите.

Кметът на Самсат Юсуф Фират обяви, че най-малко петима души са пострадали при земетресението. Съборени са няколко сгради в града и околностите, включително училище и жилищата на кмета и местния губернатор. Фират уточни, че в тези сгради няма пострадали, но паника е обхванала града.

Четири екипа от 35 спасители са изпратени в района, съобщава частната новинарска агенция "Доган".

Американският геоложки институт информира, че трусът е с магнитуд 5,6 по Рихтер, но уточнява, че е бил много плитък - на около 10 км дълбочина. Земетресението също е усетено в съседните провинции Газиантеп, Килис, Батман и Шанлиурфа.

Друго земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер разтърси населено място в провинция Шанлиурфа. Хората излязоха на улиците паникьосани.

Земетресенията са често явление в Турция, която лежи на активни разломни линии. Две разрушителни земетресения разтърсиха северозападна Турция през 1999 г. Тогава загинаха около 18 000 души.