Световната здравна организация (СЗО) и Пекин са можели да действат по-бързо, когато COVID-19 за пръв път се появи в Китай, заключи група, разследваща глобалния отговор на пандемията, съобщава "Франс прес".

Във втория си доклад Независимият панел за готовност и отговор на пандемията заяви, че оценка на "хронологията на ранната фаза на заразата показва, че имаше потенциал да се действа по-бързо по отношение на ранните признаци".

COVID-19 беше засечен за първи път в централния китайски град Ухан в края на 2019 г., преди да се разпространи светкавично отвъд границите на Китай, за да създаде глобален хаос, струвайки повече от 2 млн. живота и удряйки тежко икономиките.

В своя доклад панелът е установил, че е "очевидно", че "здравните мерки можеха да бъдат приложени по-категорично от местните и национални здравни власти в Китай през януари".

Панелът също така разкритикува СЗО за това, че се е забавила в началото на кризата, като посочи, че здравната агенция на ООН не е свикала своята комисия за спешна реакция до 22 януари 2020 г.

А комисията на СЗО не е постигнала съгласие да обяви епидемията от новия коронавирус за извънредно положение за обществено здраве - нейното най-високо ниво на тревога - до седмица по-късно.

"Не е ясно защо комисията не се е събрала до третата седмица на януари, нито е ясно защо не е успяла да постигне съгласие по обявяването на извънредно положение за общественото здраве... при първото си събиране", се посочва в доклада.

От началото на кризата СЗО е изправена пред остри критики заради отговора си, с твърдения, че се е забавила относно обявяването на пандемия и относно препоръчването на носенето на маски за лице.

СЗО беше подложена на особено ожесточена атака от отиващия си президент на САЩ Доналд Тръмп, който обвини организацията, че не се справя с пандемията и че била "марионетка на Китай".

На този фон страните членки на СЗО миналия май договориха резолюция, призоваваща за "безпристрастна, независима и всеобхватна оценка... за преглед на натрупания опит и поуките от координираната от СЗО международна здравна реакция" на пандемията.