След опустошителното земетресение, което разтърси Китай, страната е изправена пред нова криза - предстояща вълна от епидемии, която най-вероятно ще обхване големи региони.

Би-Би-Си съобщава, че съществува голяма риск от наводнения в най-силно засегнатия от земетресението регион - провинция Съчуан. Напълно е възможно целия град Бейчуан, намиращ се в най-голяма близост до епицентъра на труса, да бъде напълно залят. В момента населението на града се евакуира.

Броят на загиналите след бедствието доближи 30 000. Властите съобщават, че е възможно техният брой да достигне 50 000.

Според здравното министерство на Китай предотвратяването на разпространението на болести в най-опустошените региони е изключително трудно. След земетресението са нанесени мащабни поражения на канализационните мрежи, голям брой медицински центрове са сринати.

Световната здравна организация призова за спешни мерки китайските власти и добави, че основен приоритет трябва да бъде навременното доставяне на вода и санитарни материали в засегнатите части на страната.

Рискът от зарази е изключително голям най-вече сред препълнените с хора временни убежища, добавя АП.

Междувременно бе съобщено, че властите в Китай ще облекчат процедурите за осиновяване на децата, чиито родители са загиналите след земетресението.

През 2006 годината страната затегна мерките и постави нови условия при осиновяването на деца.