Платноходка, превозваща десетки мигранти, която е изпратила сигнал за помощ заради лошо време край южния край на континентална Гърция, е била безопасно изтеглена до пристанището, съобщи гръцката брегова охрана в петък. Няма данни за пострадали или изчезнали хора, предава Associated Press.

След получаването на сигнала е започнала мащабна спасителна операция и лодката е открита на около 3 морски мили (5,5 километра) южно от нос Малеас на полуостров Пелопонес, съобщи бреговата охрана.

Плавателният съд е бил безопасно изтеглен до близкото пристанище рано сутринта в петък и на него са открити 75 души - 69 мъже и шест жени. Властите не разполагат с незабавна информация за националността на пътниците, откъде е отплавала лодката или каква е била планираната дестинация.

Всяка година хиляди хора, бягащи от конфликти и бедност в Африка, Азия и Близкия изток, се опитват да влязат в Европейския съюз през Гърция.

Повечето се отправят към източните гръцки острови от близкото турско крайбрежие с малки гумени лодки, но все повече други избират да вземат по-големи лодки, като платноходки и яхти, които понякога се опитват да заобиколят Гърция и да се насочат направо към Италия. И двата пътя могат да се окажат еднакво смъртоносни.

По-рано този месец най-малко 27 души се удавиха при два отделни инцидента с потъване на лодки с мигранти в гръцки води.

В един от тях 18 души загинаха, когато лодка, отплавала от Турция, потъна край остров Лесбос в Източно Егейско море. Часове по-рано яхта, превозваща около 100 мигранти, потъна при буря, убивайки най-малко девет души и оставяйки шестима в неизвестност.

Сирия спаси лодка с бедстващи мигранти от Ливан

Сирия спаси лодка с бедстващи мигранти от Ливан

Но много от пътуващите са се удавили